Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hranić blagoslovio Obiteljski centar Đakovačko-osječke nadbiskupije

Đakovo (IKA)

U Slavonskom Brodu svečano je u ponedjeljak 16. prosinca otvoren i blagoslovljen Obiteljski centar Đakovačko-osječke nadbiskupije. Centar je blagoslovio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

U novom Obiteljskom centru djelovat će već postojeće ustanove: u prizemlju zgrade Zajednica Molitva i Riječ, koja u Slavonskom Brodu djeluju od 1997. godine u sklopu koje od 1999. godine djeluje i Centar za hagioterapiju, a na katu Bračno i obiteljsko savjetovalište, koje djeluje od 2003. i Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja od 2004. godine. Na taj način Đakovačko-osječka nadbiskupija otvara jedinstveno mjesto podrške svim osobama u potrebi, kao i parovima, djeci, mladima, te različitim skupinama u vidu duhovne i psihosocijalne pomoći. Ovaj objekt vrijedan gotovo tri milijuna kuna, izgrađen je na zemljištu koje je Nadbiskupiji darovala Župa Gospe Brze Pomoći, a župi prethodno oporučno ostavila župljanka, umirovljena učiteljica – suradnica Krista Kralja Ankica Mličević nećakinja svećenika dr. Josipa Gunčevića, ravnatelja brodske gimnazije, ubijenoga na Macelju 1945., a koji je u toj kući živio. Najveći dio sredstava uložila je Đakovačko-osječka nadbiskupija te crkvene karitativne udruge napose „Renovabis“ i „Kirche in Not“ te brojne druge institucije.

U prisutnosti đakovačko-osječkog nadbiskupa u miru Marina Srakića, pomoćnog biskupa Ivana Ćurića, brojnih svećenika redovnika i redovnica, članova Zajednice Molitva i Riječ djelatnika i suradnika obaju savjetovališta, predstavnika društveno-političkih vlasti i ustanova povezanih s radom Obiteljskog centra iz Nadbiskupije Službu riječi i obred blagoslova predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić.

Pozdravnu riječ uputila je na početku magistra psihologije Ivana Stvorić, djelatnica Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja, koja je vodila cijeli program. Dosadašnje djelovanje i povijest savjetovališta predstavio je dr. Josip Bošnjaković, profesor na KBF-u i voditelj Bračnih i obiteljskih savjetovališta te Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja Đakovačko-osječke nadbiskupije. Uz zahvalne brojnim zaslužnima za ostvarenje ovoga projekta on je posebno zahvalio svećenicima u čijim su župama ove tri ustanove dosada djelovale: župi Bezgrješnog Srca Marijina u kojima je 20 godina djelovala zajednica Molitva i Riječ i župi Gospe Brze Pomoći, te župi Duha Svetoga u kojoj su djelovala oba savjetovališta, slavonskobrodskom dekanu Ivanu Leniću na materijalnoj i svakoj drugoj pomoći. Prisjetio se i pionirskog rada pokojnog župnika Marka Majstorovića, koji je svojim idejama i početnim koracima slagao prve kockice onoga što se poslije razvijalo, a u njegovo vrijeme se prvi puta i spominjao Obiteljski centar.

„Kroz naša Savjetovališta u zadnjih 16 godina prošlo je oko 14 000 ljudi, a kroz zajednicu MiR u 20 godina još i više. Vjerujem i nadam se da je velika većina našla ono što je tražila – stručnu pomoć. Hvala svim osobama koje su bile kod nas u Savjetovalištima, bračnim parovima, obiteljima, cjelovitim obiteljima, rastavljenima i ponovno vjenčanima, rastavljenima i razvedenima, individualnim osobama, svima koji svjedoče kako u vlastitoj krhkosti smo potrebiti jedni drugih i Boga“, zaključio je Bošnjaković te najavio veći projekt koji planiraju početi ostvarivati na proljeće – uređenje interaktivnog, terapeutsko-rekreativnog vrta, koji bi nosio naziv „Vrt arkanđela Rafaela“, a trebao bi biti mjesto pomirenja sa sobom i s drugima u okrilju prirode, te prve Božje riječi, ali isto tako i mjesto slobode od digitalnog svijeta.

O dosadašnjem djelovanju Zajednice Molitva i Riječ i Centru za hagioterapiju u Slavonskom Brodu osnovanih na poticaj utemeljitelja prof. dr. Tomislava Ivančića, koji djeluju kroz individualni rad i seminare za evangelizaciju, govorila je voditeljica Bosiljka Škvorčević. Ona je naglasila kako je zajednica Molitva i Riječ organizirala brojne seminare za evangelizaciju, a rad u Centru za hagioterapiju odvijao se kroz individualnu duhovno-antropološku pomoć, kroz tribine, stručna predavanja u školama za učenike, prosvjetne djelatnike i roditelje, tribine za zdravstvene djelatnike i branitelje, rad u terapijskim skupinama, preko radio emisija i drugo, te da je od 1995. do danas različitim programima Zajednice i Centra obuhvaćeno više od 20 000 osoba.

Slijedila je potom Služba Riječi, koju je predvodio nadbiskup Hranić.

Svjestan tolikih trpljenja i patnje s kojima se danas brojni ljudi suočavaju, ljudske slabosti i ovisnosti, nezaposlenosti, neizvjesnosti na radnim mjestima, razočarenja u međuljudskim te bračnim i obiteljskim odnosima nadbiskup je na početku homiliji naglasio je kako nam u tome pomože snažna i blagotvorna Isusova poruka: „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti“, te njegov poziv: „Uzmite jaram moj na sebe!“ Posvjestio je također da čovjek, jer je društveno biće, na svome putu života treba asistenciju i pomoć drugih ljudi, treba, kako je rekao, njihovo strpljivo slušanje, razumijevanje, rame za plakanje; njihovu molitvenu pomoć i podršku; zajedništvo pred Bogom u molitvi; pomoć u suočavanju sa samim sobom i u razumijevanju sebe i drugih; pomoć u vlastitom suočavanju s Bogom i u osobnom traženju njegova lica; pomoć u razlučivanju, u donošenju odluka, u preuzimanju odgovornosti – treba savjetovališta, treba pomoć i uzajamnu suradnju institucija koje su ga spremne prihvatiti, podržati i ponijeti jedan dio njegovoga životnoga puta dok ne ojača i ne postane sposoban za odgovorniji pristup sebi i drugima te za ponovni samostalan hod.

„Drago mi je da je naša nadbiskupijska zajednica prije 16 godina shvatila da Caritas nije samo litra ulja i kilogram brašna, da čovjek ne živi samo o kruhu nego i od svake riječi koja izlazi iz usta Božjih i da je zato najprije u okviru Nadbiskupijskog Caritasa – pored Centra za majku i dijete – otvorila i dva bračna i obiteljska savjetovališta (u Slavonskom Brodu i u Osijeku), a zatim i Savjetovalište za žrtve obiteljskoga nasilja ovdje u Brodu, da su i vjernici laici još i prije rata sami osjetili da trebamo i Boga i njegovu pomoć, iskustvo njegove ljubavi, blizine i zaštite; snagu njegove riječi i njegova oproštenja i da su tako kasnije uz Savjetovališta pune ruke posla imali i Centri za hagioterapiju; da su postupno i društvene institucije brige za čovjeka, za brak i obitelj, Centri za socijalnu skrb, policija i pravosudne institucije počele prepoznavati vrijednost i specifičnu pomoć i tih naših ustanova te slati pojedine osobe i u te naše ustanove te da je uzajamna suradnja tih društvenih ustanova s našim crkvenim ustanovama bivala sve češća te da postupno postaje i uobičajeni standard“, rekao je nadbiskup Hranić.

„Privremeni prostori u kojima su ovdje u gradu djelovala savjetovališta te Centar za hagioterapiju pokazali su se nedostatnima, shvatili smo da čovjeku treba pristupati holistički, da zato moramo više i bolje surađivati najprije mi unutar Crkve kako bismo kvalitetnije surađivali i s drugim ustanovama, te da je ne samo pastoralno razborito i korisno nego i nužno objediniti snage, izdvojiti financijska sredstva i tri naše ustanove dovesti pod isti krov“, rekao je, među ostalim, nadbiskup.

Zahvalio je djelatnicima i stručnim suradnicima te volonterima u Savjetovalištima te u Centru za hagioterapiju, ustvrdivši da je ta zgrada najprije plod njihovog rada i rasta u kvaliteti. Svoju zahvalu uputio jer svima koji su na bilo koji način pomogli da je ovaj vrijedan projekt dovršen: predstavnicima Grada i Županije Brodsko-Posavske, te drugim važnim gradskim i županijskim institucijama naglasivši da tako svjedoče da je Obiteljski centar u Slavonskom Brodu sa svojim doprinosom i radom važna ustanova u vijencu drugih ustanova brige za čovjeka te da rad Centra i oni koji u nj dolaze ili u nj bivaju upućeni iz drugih ustanova nisu samo Brođani nego i daleko šire građani čitave Brodsko-posavske županije. Zahvalio je članovima Zajednice Molitva i Riječ na djelovanju i suradnji, Župi Gospe Brze na darovanom zemljištu, djelatnicima jednog i drugog Savjetovališta te Centra za hagioterapiju. „ To što ste zajedno – jedan obiteljski Centar – čini Vas jačima. Treba čuvati i nužnu autonomiju te posebnost Vaših triju jedinica unutar Obiteljskoga centra. No, trebate biti i nastupati zajedno, jedan ste Centar i stavljam Vam zato na srce svakodnevnu tijesnu suradnju, uzajamnu nadopunu i suradnju kad je u pitanju Vaša trajna formacija te kad je u pitanju supervizija, bez koje nema ozbiljnog i kvalitetnog rada s ljudima“, poručio je nadbiskup.

Zahvalio je biskupu Srakiću, koji je 2011. blagoslovio temelje Centra, pomoćnom biskupu Ćuriću i drugim suradnicima unutar Nadbiskupske kurije koji su pokazali razumijevanje i osjetljivost za projekt ovog Obiteljskoga centra. Posebnu zahvalu uputio je dr. Bošnjakoviću, što je, kako je rekao, živio i gorio za ovaj projekt te svima koji su sudjelovali bilo financijski ili molitveno u ostvarenju ovoga projekta. Potom je nadbiskup blagoslovio sve prostorije Centra.

Pozdravnu riječ uputili su na kraju u ime Grada zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić uime Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana te u ime Slavonskobrodskog dekanata Ivan Lenić, dekan te voditelj nadzora građevinskih radova Ante Marinić.

Program su glazbeno uveličali Krešimir Ivančić, prof. Hrvoje Aušić te članovi zajednice Molitva i Riječ predvođeni s. Cecilijom Kolarić.