Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Hranić na svetkovinu Duhova slavio misu u đakovačkoj prvostolnici

Đakovo (IKA)

Na nedjelju Duhova 28. svibnja svečano misno slavlje u đakovačkoj prvostolnici predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić te je podijelio sakrament potvrde mladićima i djevojkama katedralne župe Svih svetih.

U koncelebraciji s nadbiskupom bili su preč. Ivan Lenić, domaći župnik, vlč. Domagoj Vidaković, župni vikar i vlč. Domagoj Lacković, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata.

U ime krizmanika nadbiskupa su pozdravili jedan mladić i djevojka i zamolili ga da im podijeli sakrament krizme. Obraćajući se, mladić je, između ostaloga, rekao „Nas sto deset krizmanika praćeni našim roditeljima i kumovima dolazimo danas pred Vas, okupljeni oko Isusova oltara. Molimo Vas oče nadbiskupe Đuro da u ovoj misi prizovete na nas mudrost i jakost Duha Svetoga za put pred nama. Sve vas nazočne molimo da stojite uz nas i molite za nas, već sada hvala svima.“

Nadbiskup je u uvodu u misno slavlje zahvalio krizmanicima na pozdravu te rekao: „Čestitam svima vama draga braćo i sestre, čitavoj Crkvi čestitam rođendan, svetkovinu Duhova. Kako je lijepa i snažna simbolika da upravo danas na svetkovinu Duhova vi dragi krizmanici primate sakrament svete potvrde. I danas doista na vas silazi Duh Sveti i primate ga s njegovim darovima da biste poput apostola nekada, vi dragi krizmanici, danas nastavili Isusovo djelo, Isusovo poslanje. Doista, polažući ruke na vas, mažući vas svetim krizmanim uljem, šaljemo vas u svijet da u tom svijetu mirišete Bogom i njegovim evanđeljem.“ Zatim je nadbiskup pozdravio sve roditelje, kumove, djedove i bake, sve nazočne u katedrali i svećenike, koncelebrante.

Nakon navještenih liturgijskih čitanja uslijedila je homilija u kojoj je nadbiskup tumačio silazak Duha Svetog na apostole. Između ostaloga je rekao: „Jer Duh je sveopći, ne uklanja kulturne razlike, razlike u mišljenju. Jer on je darovan svima i svatko ga razumije u vlastitoj kulturi, u vlastitom jeziku. Duh mijenja srce, širi pogled učenikâ. Čini ih sposobnima da svima navijeste silna Božja djela, bez granica, prelazeći židovske kulturne i vjerske granice unutar kojih su navikli razmišljati i živjeti. Osposobljava apostole do dopru do drugih, poštujući njihove mogućnosti slušanja i razumijevanja, u kulturi i jeziku svakog od njih (r. 5-11). Drugim riječima, Duh Sveti povezuje različite ljude, ostvarujući jedinstvo i univerzalnost Crkve. Crkva je poput rijeke: važno je ostati unutar korita; ako si bliže jednoj ili drugoj obali, to nije važno, Duh Sveti stvara jedinstvo. Koristio se slikom rijeke. Važno je ostati unutar jedinstva Duha i ne gledati na sitnice, naginješ li malo jednoj ili drugoj strani, moliš li na ovaj ili onaj način… To nije od Boga. Crkva je za svakoga, kao što je Duh Sveti pokazao na dan Pedesetnice.“

Nadbiskupovo obraćanje krizmanicima

„Da biste dragi krizmanici bili ispunjeni Božjom mudrošću, koja nam kaže da trebamo biti poput dobroga Nebeskoga Oca koji daje da njegova kiša pada i zlima i dobrima, da njegovo sunce sija i pravednicima i nepravednicima. Da biste bili veći od ljudske računice, da biste činili dobro i praštali i onima koji vam neće uzvratiti, da biste bili veći od slabosti drugih ljudi, da biste na taj način mogli nadilaziti granice, trebate mudrost Duha Svetoga. Razum – to je razum od Boga – da razmišljamo poput Isusa logikom evanđelja. Savjet – nije savjet ‘gdje je lakše tu duže’, što manje se od mene zahtjeva, a više koristi od toga to bolje. Ne tako, nego budimo veći od toga. Jakost – to je postojanost, da budemo postojani u dobru. Da budemo jaki kad treba plivati u rijeci protiv struje. U toj struji svijeta, vi tako često vidite kako zlo i grijeh oko nas poput struje u rijeci nas nosi. Plivati protiv struje, biti zdrava alternativa! Zato danas dolazite na krizmu i primate sedam darova Duha Svetoga. Znanje, pobožnost i strah Božji. Da biste uvijek ostali vjerni sebi. Strah Božji da se ne bojite nikoga i ničega, da ne iznevjerite sebe, svoj identitet, svoju savjest, da se ne prodate za sitne usluge i da onda postanete sredstvo u tuđim rukama. Nego strah Božji da se bojite jedino Boga. Da ne pogazite i ne iznevjerite Duha Svetoga kojega danas primate i da biste onda mogli svakome gledati u oči, da biste mogli biti sposobni za istinu i onda kad je ona skupa i kad se istinu skupo plaća da biste, dragi krizmanici, na taj način bili zdrava alternativa i graditelji boljeg hrvatskoga društva. I zato se radujemo svakome od vas. Zato vas trebamo kao nove mlade igrače za klub koji se zove Katolička Crkva i da bi Crkva mogla ostvariti svoje poslanje u svijetu“, rekao je krizmanicima nadbiskup Hranić. Završavajući homiliju nadbiskup je poručio: „Ovo je danas duboko vjerničko kršćansko slavlje kad se vi dragi krizmanici pritjelovljujete Isus Kristu, primate Duha Svetoga, postajete njegov hram“ te je zamolio da se to slavlje nastavi u istom kršćanskom duhu i za obiteljskim stolom i kasnije u životu. Slijedio je čin podjele sakramenta potvrde.

Na kraju misnoga slavlje preč. Lenić čestitao je krizmanicima i roditeljima, vjeroučiteljima koji su kroz školski vjeronauk i župnu katehezu pripravljali krizmanike.

Posebno je zahvalio nadbiskupu Hraniću na srdačnom susretu s krizmanicima na kraju priprave za krizmu i očinskoj pouci te što im je kao nasljednik apostola podijelio krizmu i pomazao ih Duhom Svetim. Zamolio je da ih uključi u svoje molitve te obećao nadbiskupu da će župna zajednica moliti za njega. Župnik je također zahvalio svima koji su bili uključeni u pripravu krizmenog slavlja. Prije završnog blagoslova nadbiskup je još jednom pozvao krizmanike da ostanu vjerni školskom vjeronauku i da nedjeljna euharistija bude središte njihova života. Ohrabrio je one koji se u svom srcu susreću s pitanjem: „Ne bih li ja mogao biti svećenik?  Ne bih li mogla biti časna sestra?“ da se odazovu jer ih Crkva treba i na taj način.

Mješoviti katedrali zbor pod ravnanjem maestra Ive Andrića pridonio je ljepoti misnoga slavlja u đakovačkoj katedrali.