Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Kutleša blagoslovio Katolički dječji vrtić „Emaus“ u Trogiru

Trogir (IKA/TU)

Splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša blagoslovio je u utorak 15. studenoga odgojitelje, roditelje, djecu i prostorije novootvorenoga Katoličkog dječjeg vrtića „Emaus“ u Trogiru.

Riječ pozdrava okupljenima u ispunjenoj trogirskoj crkvi sv. Ivana Pavla II. uputila je ravnateljica vrtića s. Martina Grmoja. Pozdravivši nadbiskupa Kutlešu, generalnog vikara don Franju Frankopana Velića, vikara za kler don Zvonimira Mijića, župnika Župe Gospe od Anđela don Stipana Bodrožića i župnike okolnih župa, kazala je da je Splitsko-makarska nadbiskupija odgovarajući na potrebe zajednice odlučila osnovati DV „Emaus“ na području grada Trogira, u sklopu novoizgrađenog Pastoralnog centra Župe Gospe od Anđela.

„Svjesni problema pred kojima su se nalazili roditelji zbog nedovoljnih kapaciteta postojećih vrtićkih jedinica, uložen je izuzetan trud i angažman da bi vrtić otvorio svoja vrata djeci i roditeljima u rujnu ove godine. Prilikom realizacije ovog projekta promišljali smo o obitelji kao temelju društva, koja se svakodnevno susreće s novim izazovima. Zato i jesmo tu, kao zajednica i kao pojedinci, da bismo bili podrška i oslonac obitelji u ovim turbulentnim vremenima“, naglasila je ravnateljica, koja ima dugogodišnje iskustvo u radu i vođenju vrtića.

„Misija nam je biti ustanova koja svoj odgojno-obrazovni rad temelji na kršćanskim vrednotama. U vremenima kada, nažalost, prave životne vrijednosti gube na značaju, želimo usmjeravati našu djecu da rastu i razvijaju se u kompetentne i aktivne članove društva koji će mijenjati sredinu u kojoj žive, ostaviti trag. Cilj nam je poticati, usmjeravati i sudjelovati u odgoju i obrazovanju samostalnog, kreativnog i radoznalog djeteta, te mu osigurati poticajno okruženje koje će mu omogućiti razvoj njegovih kompetencija za cjeloživotno učenje, kao temelj sretnog odrastanja“, istaknula je s. Martina.

Ove godine u vrtić je upisano sedamdeset sedmero djece u četiri odgojne skupine, a o njima skrbi četrnaest djelatnika. „Ponosni smo i zahvalni što je naša Ustanova okupila djelatnike i stručne suradnike koji u svakodnevni rad unose svoja profesionalna i stručna znanja, vještine i vrijednosti. Želimo da naš vrtić bude mjesto zajedništva i razumijevanja, dogovora i podrške“, kazala je s. Martina te dodala: „Na svome putu u Emaus uskrsli Gospodin hodio je sa svojim učenicima, podržavao njihovo sazrijevanje, izgrađivao njihovo zajedništvo i upućivao ih na povezanost s Dobrim Ocem. Želja nam je da naš dječji vrtić ‘Emaus’ uistinu bude mjesto susreta, igre, učenja i zajedništva djece, roditelja i odgojitelja jer svi smo djeca Nebeskog Oca.“

Pozdravila je također nazočne predstavnike županijskih i gradskih vlasti: pročelnika za društvene djelatnosti Tomislava Đonlića, trogirskog gradonačelnika Antu Bilića, gradonačelnike i načelnike okolnih gradova i općina.

Prigodnu riječ uputio je nadbiskup Kutleša. Pozdravivši nazočne, osobito dječicu, nadbiskup je naglasio da Isus stavlja djecu za primjer ako se želi baštiniti kraljevstvo nebesko.

Upitavši što je to Isus vidio kod djece a što nemaju odrasli, nadbiskup je odgovorio da su djeca, u prvom redu, „ponizna, skrivaju se iza svojih roditelja koje stavljaju u prvi plan, nisu ohola, ne žele se drugima svidjeti, niti dodvoriti. Ona su redovito poslušna svojim roditeljima, a što je nama odraslima često problem. Zato nas Isus poziva da budemo poslušni Ocu svome nebeskome.“

Djeca, nadalje, imaju pouzdanje u ljude, prvenstveno u svoje roditelje i čine ono što im oni kažu jer imaju sigurnost da im oni žele ono što je za njih najbolje. Kada ih mi odrasli razočaramo djeca krenu svojim putem, zato to traži veliku odgovornost od nas odraslih, osobito roditelja – primijetio je.

Također je naglasio da djeca pamte dobrotu a zaboravljaju ono što ih je povrijedilo od roditelja. Stoga, trebamo biti kao djeca ako želimo u kraljevstvo nebesko, zaključio je.

Nadbiskup Kutleša je u svoje osobno ime i uime Splitsko-makarske nadbiskupije zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu, osobito s. Martini i s. Mirjani. Zazvao je Božji blagoslov na sve nazočne, osobito na djecu, sa željom da izrastu u dobre i poštene ljude na radost svojih roditelja i cijele crkvene zajednice.

U ime roditelja riječ zahvale ocu nadbiskupu uputila je Tina Rožić. „Radosna sam i ponosna, kao župljanka župe Gospe od Anđela, što vas sve mogu pozdraviti na ovom mjestu koje je radost i budućnost, izvor nade i vjere u bolje sutra i zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji ovog projekta. Ideja o izgradnji katoličkog vrtića u sklopu nove crkve i pastoralnog centra, za koje smo godinama molili, s oduševljenjem je prihvaćena od samog početka“, kazala je između ostaloga.

Kao roditelji željeli smo, da vrtić bude mjesto gdje će naša djeca jačati svoje korijene i kršćanski identitet, ali isto tako da im ono bude mjesto sretnog i sigurnijeg odrastanja, u kojemu će u ovom surovom svijetu, punom izazova, učiti najvažnije stvari: ljubav prema Bogu, obitelji i domovini – nastavila je Rožić.

„Svako jutro kada u njihovim malenim očima zaiskri sreća mi roditelji znamo da činimo najbolje za njih i da će dan provesti u najboljem društvu okruženi divnim ljudima punim razumijevanja i ljubavi“, kazala je, zahvalivši nadbiskupu za dolazak, blagoslov, sva darovana sredstva, potporu i molitvu. Tim povodom u znak zahvalnosti djeca, roditelji i djelatnici vrtića darovali su nadbiskupu Kutleši prigodni dar.

Nakon pjesme dječice pod vodstvom njihovih odgajateljica i nadbiskupova blagoslova, upriličen je prigodni domjenak uz pjesmu u prostorijama vrtića.