Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Kutleša uputio čestitku Glasu Koncila u povodu 60 godina izlaženja

Zagreb (IKA)

Uz 60. obljetnicu izdavanja prvoga broja Glasa Koncila zagrebački nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Dražen Kutleša uputio je čestitku tom listu istaknuvši da je Crkva u Hrvatskoj povlaštena što je proteklih šest desetljeća kao suputnika i oslonac u širenju radosne vijesti imala najprije katolički dvotjednik, a od 1985. godine tjednik Glas Koncila.

„U ovoj godini, kada se navršava 60. obljetnica prvoga broja Glasa Koncila, tiskanoga s nadnevkom 29. rujna 1963., čestitam svim djelatnicima, suradnicima i čitateljima Glasa Koncila taj visoki jubilej“, istaknuo je nadbiskup Kutleša i poručio da bi se lako moglo ustvrditi da Glasa Koncila ne bi bilo bez koncilske obnove Crkve, ali i da je u koncilskoj obnovi Crkve u hrvatskom narodu važnu, često i nezamjenjivu ulogu imao upravo Glas Koncila.

„Koncilska je obnova autentična u mjeri u kojoj vodi prema crkvenomu zajedništvu, a upravo je Glas Koncila često bio protagonist u poticanju toga zajedništva. Poticatelj nije bio samo na stranicama novina, nego i kao ustanova Zagrebačke nadbiskupije u kojoj je snažno uporište imala i višegodišnja crkvena proslava Trinaest stoljeća kršćanstva na hrvatskom tlu u sedamdesetima i osamdesetima“, poručio je zagrebački nadbiskup Kutleša u čestitci Glasu Koncila, koja je objavljena u novom broju toga katoličkoga tjednika (39./2023.).

Cijela je poruka objavljena je na mrežnoj stranici Glasa Koncila.

Inače, službeni nadnevak prvoga broja Glasa Koncila bio je 29. rujna 1963., no nakon pokušaja političkih opstrukcija list je iz tiska izišao četiri dana kasnije, 3. listopada. U naizgled nemogućoj situaciji prvi su se urednici utekli zagovoru sv. Male Terezije. Smatra se događajem čudesne naravi da je upravo na njezin blagdan 1. listopada 1963. stiglo „partijsko“ dopuštenje da se otisne prvi broj Glasa Koncila.