Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Mate Uzinić susreo se s ajatolahom Hamidom Shahriarijem

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup Mate Uzinić, u pratnji generalnog vikara Riječke nadbiskupije Maria Tomljanovića, pohodio je u nedjelju 12. studenog Islamski centar u Rijeci gdje se susreo s generalnim tajnikom Svjetskog vijeća za približavanje mezheba, ajatolahom Hamidom Shahriarijem, izvijestio je Tiskovni ured Riječke nadbiskupije.

Mezheb (ar. put) je pravac tumačenja vjere i približavanje unutar mezheba znači približavanje unutar raznolikosti.

U srdačnom susretu, na kojemu su nazočili predsjednik Mešihata muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović, bliski ajatolahovi suradnici kao i riječki imami, razgovaralo se o važnosti međureligijskog dijaloga te promicanju mira i pravednosti. Nadbiskup je zahvaljujući na pozivu, poručio da predstavnici vjerskih zajednica, kao i vjernici, moraju davati doprinos u promicanju miru, osobito molitvom. U kontekstu ratnih zbivanja koja nikome ne donose korist, istaknuo je da mir nema alternativu i ako nema mira, nitko ne može profitirati. Potrebno je truditi se oko budućnosti, da ona ne bude budućnost ratova. To je moguće činiti samo ako najprije polazimo od sebe, jer teško je mijenjati druge ako sebe ne promijenimo, rekao je Uzinić. Naglasio je također potrebu da se govori istina i osudi zločin bez obzira tko ga čini. Potrebno je ne generalizirati i biti poticatelji procesa dijaloga, jer bez njega ne može doći do mira. U nastavku je riječki nadbiskup zahvalio muftiji Hasanoviću na doprinosu u izgradnji međureligijskih prijateljskih odnosa i međusobnog poštivanja u Hrvatskoj dodajući da bi taj pozitivan primjer mogle i trebale slijediti i druge zemlje.

Ajatolah Shahriari je upozorio na potrebu da mir bude pravedan mir. Upoznao je okupljene i s dugom poviješću Irana koja je protkana suživotom različitih vjerskih denominacija. Iako je 98% stanovništva muslimansko, jednaka prava u ovoj zemlji imaju i ostale vjerske zajednice. Sudionici susreta izrazili su žaljenje zbog stradanja svih nevinih žrtava rata na Bliskom istoku. Osudivši ratna djelovanja, kao i radikalizam, bez obzira kojoj vjerskoj denominaciji pripada, istaknuli su važnost molitve za potlačene i molitve za mir. U tom kontekstu, ajatolah je istaknuo ‘imamo istog Boga’ (o.p. kršćani, muslimani i Židovi) i ‘Bog će nas Sudnjega dana pitati što smo učinili’ (u promicanju mira).

Susret je zaključen zajedničkim ručkom u prostorima Islamskog centra u Rijeci.

Na susretu su nazočili predsjednik Mešihata muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović, bliski ajatolahovi suradnici kao i riječki imami