Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Ševčuk: „Spasimo Svetu Mudrost"

Kijev (IKA)

Odjel za vanjske odnose Ukrajinske grkokatoličke Crkve objavio je 1. ožujka hitni apel njezina poglavara Svjatoslava Ševčuka „Spasimo Svetu Mudrost" za spašavanje katedrale u Kijevu.

Obavještajni izvori kažu da ruski osvajači planiraju uništiti 1000 godina staru katedralu Svete Mudrosti u povijesnom središtu Kijeva. Veliki nadbiskup apelirao je na svijet da spasi drevni hram.

„Dobili smo informaciju da ruska vojska planira zračni napad na svetište ukrajinskog naroda još od vremena Kijevske Rusije – katedralu Svete Mudrosti u Kijevu. Njegovo blaženstvo Svjatoslav, poglavar i otac Ukrajinske grkokatoličke Crkve, poziva sve kršćane da se mole za zaštitu toga svetog mjesta svih slavenskih naroda i poziva agresora da se suzdrži od toga najstrašnijeg vandalskog čina.”

Tisućljećima je Sveta Mudrost simbol vjere, hrabrosti i jedinstva za sve Ukrajince. Jedna je od rijetkih srednjovjekovnih crkava koja je preživjela staljinističko uništavanje crkava u glavnom gradu Ukrajine 1930-ih. Katedrala je izdržala tisuću godina invazija, Prvi svjetski rat, revoluciju, sedam desetljeća komunizma i razaranja II. svjetskog rata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 21. veljače, prepravljajući povijest, ustvrdio da Ukrajina u principu nema prošlost, sadašnjost, budućnost. Arhiepiskop Ukrajinske grkokatoličke Crkve u Philadelphiji Boris Gudziak upozorio je: „Uništenje Svete Mudrosti izbrisalo bi najvažniji duhovni i nacionalni simbol Ukrajine.”

Rusko ministarstvo obrane dalo je priopćenje u kojem se navodi da će ukrajinski glavni grad biti podvrgnut bombardiranju i raketnoj paljbi. Takva prijetnja ima za cilj stvoriti paniku u tromilijunskom gradu i natjerati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na kapitulaciju. Posljednja tri dana stanovnici Kijeva su pod stalnim granatiranjem i skrivanjem u skloništima. U protekla 24 sata raketiranom paljbom našlo se mnogo civilnih zgrada i objekata, pri čemu je mnogo ljudi poginulo.

„Neka Sveta Mudrost – Premudrost Božja, urazumi one koji su planirali počiniti ovaj zločin”, poručio je nadbiskup Ševčuk, izvijestio je Odjel za informiranje Ukrajinske grkokatoličke Crkve.