Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Srakić: Stepinac je pred katedralom u Đakovu prvi put objavio da stupa u Sjemenište

Slavonski Brod (IKA)

U župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu u srijedu 6. lipnja večer je bila posvećena bl. Alojziju Stepincu. Nakon večernje mise koju je predvodio mostarsko-duvanjski biskup i apostolski administrator trebinjsko-mrkanski Ratko Perić u Pastoralnom centru predstavljena je njegova 27. knjiga pod nazivom „Nada koja ne postiđuje“ - Duhovne vježbe po bl. Alojziju Stepincu, objavljena u povodu Stepinčeve 120. obljetnice rođenja i 20. obljetnice beatifikacije.

Bila je to osma u nizu večer posvećena bl. Stepincu uz predstavljanje knjige, koja je rezultat autorovog temeljitog proučavanja arhivske građe, svjedočanstava suvremenika, te dokumentiranog iznošenja istine o blaženiku i Katoličkoj Crkvi.

Uime organizatora Državnog arhiva i Slavonskobrodskog dekanata pozdravnu riječ uputio je na početku domaći župnik Ivan Lenić, naglasivši kako je „ovo vrijeme iščekivanja Stepinčeve kanonizacije darovano za njegovo dublje upoznavanje, otkrivanje što je on govorio i što govori nama – Crkvi, narodu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, svima“.

Umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić kao najbolji živući svjedok povijesti te nadbiskupije govorio je o odnosu bl. Stepinca prema tadašnjoj Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji. Primijetio je kako blaženikov put prema svećeništvu seže još od 1924. godine kada se odvijao Euharistijski kongres u Osijeku na kojem je bio i Stepinac kao mladi član orlovske organizacije, te kako je na Veliku Gospu pred katedralom u Đakovu u društvu svećenika i bogoslova prvi put objavio da stupa u Sjemenište. Govorio je o suradnji Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Caritasa Đakovačke biskupije te napose s tadašnjim biskupom Antunom Akšamovićem. Spomenuo je niz sačuvanih pisama koje je Stepinac pisao biskupu Stjepanu Bäuerleinu i đakovačkim bogoslovima, napose ona vezana uz sudski proces protiv sjemenišnih poglavara i bogoslova. Ustvrdio je da su Stepinčeva pisma svjedočanstvo herojskog, mučeničkog i svetačkog života.

Kako su u spomenutoj knjizi predstavljena dva pisma iz 1943; vjerodostojno Stepinčevo i nevjerodostojno ne-Stepinčevo, a pripisano nadbiskupu Stepincu, kojima je u knjizi posvećeno 50 stranica teksta, o njima i drugim zapisima stavova Komunističke partije u tom vremenu govorio je ravnatelj Državnog arhiva u Slavonskom Brodu mr. Ivan Medved.

Kako je želja tim večerima produbiti studij o našem Blaženiku i osvijetliti njegov svetački lik biskup Perić te je večeri govorio o sedam Blaženikovih rečenica zapisanih u njegovu dnevniku 28. ožujka 1941., za koje neki smatraju da nisu dostojne njegove svetosti. Naglasio je kako je sve što je Stepinac tada zapisao pomno proučeno i za beatifikaciju 1998. nađeno urednim. Posvijestio je da iz Stepinčeva zapisa ne izbija govor mržnje prema pravoslavlju, nego kritika velikosrpske politike. Biskup Perić je poručio: „Patrijarh Irinej optužuje Crkvu u Hrvatskoj i njezine biskupe govoreći toliko puta bez načela, bez istine i bez pravde, a poziva tu istu Crkvu da podigne svoj glas u interesu istine, pravde, vjere. Hrvatski biskupi su ga glasovitim pismom od 18. studenoga 2018. u pet točaka bratski pozvali na ekumenski dijalog. Neka odgovori on, Sveti sinodi, Sveti arhijerejski sabor i neka se razvije kršćanski dijalog u duhu istine između HBK i SPC te između SPC i Svete Stolice. Neka se razvije u povjerenju i želji da se dosegne sva istina o prošlim događajima. Klevetom se ljudski odnosi truju, istinom se iscjeljuju. Uvjereni smo da je blaženi Stepinac bio suradnik istine i svjedok Evanđelja ljubavi te je za tu istinu i ljubav i svoj život mučenički položio. Blaženi mučeniče, kod Boga nas zagovaraj!“

Zahvalu biskupu Periću, nazvavši ga velikim ljubiteljem istine, neumornim i nesebičnim istraživačem istine, kao i ostalim predstavljačima izrekao je na kraju đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Posvijestivši da je Stepinac bio mučenik upravo jer je bio odan Crkvi i Papi i da kao vjernici s puno emocija proživljavamo aktualne teškoće na putu željkovane kanonizacije, zapitao se kako bi se Stepinac danas postavio, te zaključio: „Kao vjernicima žao nam je da se kanonizacija našega Blaženika odgađa. Ali, s druge strane znamo da je istina toliko snažna da je nitko ne može zatomiti. Do njegove kanonizacija će doći kad-tad. U tom razdoblju čekanja uočavamo kako mi sve više i bolje upoznajemo njegov lik i kako se širi i snaži kult Blaženika u našem narodu i osvjetljava se istina i na međunarodnoj razini. Vjerujem da će svima dobronamjernima istina progovoriti, te će kardinal Stepinac i njegov lik izaći sve svjetliji u snazi svoga svjedočanstva Isusu Kristu. Neka ovo naše okupljanje doista bude nama poticaj i ohrabrenje da u duhu blaženika nastavimo živjeti i svjedočiti. Budimo vjerni Evanđelju“.

Moderator Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije, najavio je i novu knjigu biskupa Perića, koja će donijeti izlaganja svih sudionika na dosadašnjim Stepinčevim večerima održanim u nekoliko gradovima Hrvatske i BiH, a bit će predstavljena ove godine na proslavi biskupovih jubileja života i službe.

Veliki župni zbor predvođen s. Monikom Zvonarek obogatio je predstavljanje pjevajući tri pjesme posvećene Blaženiku.