Budi dio naše mreže
Izbornik

Nagrada „Otac Jaques Hamel“ postaje međunarodna

Lurd (IKA)

U svom šestom izdanju novinarska nagrada „Otac Jaques Hamel“ postaje međunarodna i natječaj je otvoren za novinare iz cijelog svijeta do 7. prosinca 2023. u ponoć, izvještava Vatican News.

Tema izdanja nagrade „O. Jaques Hamel“ za 2024. posvećena je poteškoćama sadašnjeg vremena, ne samo na geopolitičkoj razini, nego i u kontekstu Crkve. To je izazov i za katoličke medije diljem svijeta da izvještavaju kako je mir uvijek moguć kroz dijalog i susret. To je poruka koju je ponovila Roselyne Hamel, sestra svećenika ubijenog 2016. dok je slavio misu u svojoj crkvi u Saint-Etienne-du-Rouvrayu, blizu Rouena, u Normandiji.

Na pitanje koju je poruku njezin brat ostavio svijetu u ovim vremenima punim boli i patnje, Roselyne Hamel bez oklijevanja odgovara da bi njezin brat „svakako rekao, s poniznošću i iskrenošću: ‚Tražite način da se poduzme put mira, bez obzira na poteškoće.‘“ To je, uostalom, i sama učinila, kategorički odbijajući mržnju ili želju za osvetom prema bratovim ubojicama. Godinu dana nakon dramatičnih događaja kojima je svjedočila iz nedaleke udaljenosti uspjela je upoznati majku jednog od ubojica. „Nisam ju išla tražiti da poslušam njezinu molbu za oprost, nego da podijelim svoju bol s boli majke mladića koji je ubio svećenika“, prisjetila se je na konferenciji za novinare.

Treći put u sedam godina Roselyne ima susret s papom Franjom. Kao dar sa sobom nosi jednu od posljednjih homilija koju je napisao njezin brat, o Uskrsu, te natpis sa stihovima iz melodije koju je često pjevala s bratom kad je bila dijete: „Evo dolazi, evo dolazi golub sa svojom grančicom masline u naša srca i u naš svijet gdje mora ostati mir.“

Brutalnost ubojstva o. Hamela kojega su teroristi natjerali da klekne pred oltarom, a zatim mu prerezali grkljan, dok je slavio euharistiju, nagnala je papu Franju da izda posebnu dozvolu za ubrzavanje početka kanonskog procesa beatifikacije, čija je biskupijska faza nedavno završila.

Na kraju konferencije za novinare povodom dodjele nagrade, Roselyne Hamel obećala je da će se moliti svom preminulom bratu za dobro zdravlje pape Franje.

Svečana dodjela nagrade bit će krajem siječnja 2024. u Lurdu u okviru međunarodnih susreta svetog Franje Saleškog, zaštitnika novinara, piše Vatican News.

Nagradu dodjeljuje francuski FMC (Fédération des Médias Catholiques).