Budi dio naše mreže
Izbornik

Nakon tjedan dana u Nigeriji opet otet svećenik

Abuja (IKA)

Tjedana dana nakon otmice svećenika u nigerijskoj državi Kaduni, u nedjelju 16. lipnja 2024. oteti su župnik Župe sv. Mateja u Ajalliju vlč. Christian Ike i laik Ogbonnia Aneke u saveznoj državi Anambri, priopćila je biskupija Ekwulobia, a prenijela Agencija Fides.

„Draga braćo i sestre, molite se za oslobađanje vlč. Christiana Ikea i g. Ogbonnije Aneke, koji su oteti jutros oko 9:45 dok su se vraćali s mise u predgrađu Župe sv. Mateja u Ajalliju u Sjevernoj Orumbi“, pozvao je 16. lipnja u priopćenju kancelar biskupije vlč. Lawrence Nwankwo.

Prema policijskoj rekonstrukciji događaja, temeljenoj na iskazima očevidaca, svećenik se s još nekoliko osoba vraćao iz crkve svetog Mihaela gdje su slavili jutarnju misu. „Kada su stigli do izlaza Amagu, njihovo vozilo zaustavili su naoružani ljudi koji su došli s tri vozila. Dok su dvije osobe uspjele pobjeći, napadači su odveli svećenika i još jednu osobu, a ukrali su i neke osobne stvari iz vozila.“

U svibnju su u Nigeriji najmanje dvojica svećenika oteta i puštena nakon nekoliko dana, a u lipnju je otet vlč. Gabriel Ukeh koji je dan nakon otmice također oslobođen.

Biskupijom Ekwulobia, u kojoj živi i djeluje vlč. Ike, upravlja kardinal Peter Ebere Okpaleke, izvijestila je Agencija Papinskih misijskih djela Fides.