Budi dio naše mreže
Izbornik

Nastavljaju se večernji molitveni susreti u dubrovačkoj katedrali

Dubrovnik (IKA)

Ispred oltara Gospe od Porata u četvrtak 16. travnja nastavljeni su večernji molitveni susreti uz izravan online prijenos iz dubrovačke katedrale. Večernju molitvu u uskrsnoj osmini započeo je dubrovački biskup Mate Uzinić, a nastavio katedralni župnik don Marin Lučić.


Na početku molitve biskup je kazao kako je Isus „Očevo srce objavljeno nama, Ti poznaješ Oca kao što ga nitko drugi ne može poznavati.“ Nastavio je promišljati o Očevom slomljenom srcu i Isusovoj pokrenutosti suosjećanjem, a suosjećanje je ljubav u djelovanju. Isus je bio pokrenut da ozdravlja bolesne, vraća vid slijepima, hrani gladne, oslobađa opsjednute, poučava one koji su kao ovce bez pastira. Biskup je nadalje u molitvi izrazio želju da i sve nas Isus snagom svoga Duha vodi k Ocu, čija ljubav je opisana u prispodobi koja govori o ljubavi oca prema izgubljenom i razmetnome sinu, i da se Božji blagoslov izlije na sve.


„Bog, Otac milosrđa oslobodio je suosjećanje u ovaj svijet preko Tebe, Isuse. Ti si došao u svijet potražiti izgubljene, ne da bi osudio nego da bi spasio, zagrlio, stavio na ramena“, rekao je u molitvi biskup Uzinić. Zato i možemo sa sv. Pavlom govoriti, znajući da je Isus u Ocu, a Otac u Isusu i da ono što čini Isus čini Otac, o utjesi kojom tješi Bog.


U molitvi pred Presvetim čitana su razmatranja kojima je bl. Marija Propetog Isusa Petković hvalila Oca nebeskoga. Riječ je o razmišljanjima žene koja je prije 100 godina osjećala bol i potrebu ljudi svoga vremena i odlučila im pokazati kako funkcionira Božje milosrđe, a također i sestrama koje su je nasljedovale u Družbi Kćeri Milosrđa, koja ove godine slavi 100 godina od utemeljenja. „To je 100 godina stavljanja na raspolaganje Bogu i njegovom milosrđu, braći i sestrama koji su bili u potrebi“, istaknuo je biskup. Molitva je nastavljena s pohvalama, riječima bl. Marije Petković.


U nastavku molitve župnik Lučić kazao je kako blaženica hvali vječnog Oca, Oca milosrđa svjesna svoga identiteta, da je ona dijete Božje, da je ljubljena, svjesna svoga poslanja i svrhe svoga života. I mi smo pozvani prepoznati svoj identitet, da smo djeca Božja, da smo ljubljeni, da imamo poslanje koje nam Bog daje, da imamo svrhu života, kazao je katedralni župnik. Klanjanje je nastavljeno razmatranjem o tri velike istine o govori papa Franjo u pobudnici „Krist živi“, a koje treba uvijek iznova čuti. Prva istina koju papa spominje je da nas Bog ljubi, u svakom času nas beskrajno ljubi. To je naš identitet da smo ljubljeni i da smo djeca Božja, nastavio je župnik.


Druga istina je da se Krist iz ljubavi žrtvovao do kraja da nas spasi. Treća istina je da je Isus živ. Isus je prisutan među nama. Tu se pojavljuje Bog Otac i Isus Sin, a gdje su Otac i Sin tu je i Duh Sveti. On je taj koji pripravlja i otvara srca da prime taj navještaj. Duh Sveti će nam pomoći rasti u radosti ako mu dozvolimo, kazao je u molitvi katedralni župnik. „Stojimo pred uskrslim Isusom koji se nama obraća i mi ga prepoznajemo. U susretu s uskrslim Gospodinom prepoznajemo Oca i njegovo milosrđe koji nam daje poslanje i svrhu života. Molimo pjesmom uskrsloga Isusa da nam da svoga Duha“, završio je molitveno promišljanje župnik Lučić.


Tijekom večeri izmoljeni su i zazivi Božjem milosrđu, Molitva u vrijeme širenja bolesti, Molitva Gospi od Porata te je podijeljen blagoslov s Presvetim. Na samom kraju molitve biskup se još jednom prisjetio bl. Marije Petković koja je osnovala Kćeri Milosrđa te joj se obratio za zagovor u ovoj našoj situaciji koju prolazimo s čovječanstvom. Molitva je završena pjesmom Kraljice neba.


U molitvi su iza kamera sudjelovali generalni vikar don Hrvoje Katušić i kancelar don David Marjanović. Pjevanje je predvodila voditeljica Mješovitog katedralnog zbora Maja Marušić.