Budi dio naše mreže
Izbornik

Nastavljeni Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

Široki Brijeg (IKA)

Program obilježavanja Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca u Širokom Brijegu nastavljeno je 4. veljače Hodnjom sjećanja, izvijestila je Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“.

Mještani Crnih Lokava, Dobrkovića, Grada, Knešpolja, Mokrog, Turčinovića i Uzarića pješačili su od spomenika pobijenima do ratnog skloništa na Širokom Brijegu gdje je ubijeno i zapaljeno 12 hercegovačkih franjevaca. Jedna skupina sudjelovala je trčeći iz Crnih Lokava.

Kod ratnog skloništa dočekao ih je vicepostulator fra Miljenko Stojić s ostalim franjevcima. Nakon pozdrava, predstavnici skupina upalili su svijeće, a fra Ivan Crnogorac predvodio je prigodnu molitvu.

U subotu 3. veljače članovi Franjevačke mladeži iz Mostara gdje su ubijena sedmorica franjevaca, na čelu s fra Tomislavom Crnogorcem, također su pješačili na Široki Brijeg.

Nakon Hodnje sjećanja moljena je krunica, te je slavljena misa. Predslavio ju je fra Marin Karačić, župnik u Gorici-Sovićima, odakle su dvojica ubijenih hercegovačkih franjevaca, fra Križan Galić i fra Melhior Prlić. U Drugom svjetskom ratu i poraću ubijene su 233 osobe iz te župe.

Fra Marin je u propovijedi govorio da se ne može služiti dvojici gospodara, nego se, htjeli-ne htjeli, mora odabrati. „Kada se sjetimo Isusova života, vidimo da ni njega nisu svi niti voljeli niti prihvaćali, štoviše, ubili su ga. Isus je bio provokacija, bio je čvrsti znak Onoga kome je pripadao. Bio je nepokolebljiv, postojan, bio je toranj kojeg se nije moglo skriti niti zataškati, nego jedino srušiti“, rekao je.

„Od dana kad je Isus hodao zemljom pa do danas imamo toliko primjera tih tornjeva i kula koje se nisu dale zataškati, koje se nisu dale kupiti, niti potplatiti, pa su ih nemilosrdno rušili, jer to je bilo jedino rješenje. Ti tornjevi su i naši pobijeni fratri i naš vjerni narod. Ali kaplje njihove krvi, kao cigle gradile su nove i još veće i tornjeve, i kule, i građevine, i još uvijek ih grade“, podsjetio je propovjednik.

Aktualizirajući, dodao je da je sada drugačije govoriti o postojanosti i progonima jer ih nema kao prije, niti na isti način. „Danas je sve drukčije; i progoni, i kušnje; danas na manja vrata ulaze, ali nam zato kasnije otimaju i razaraju i tijelo, i dušu. Zato je bitno bdjeti nad svojim životom, njegovati ga i suobličavati ga životu Onoga koji nam ga je i podario“, poručio je fra Marin.

Pjevanje su predvodili članovi Frame koji su navijestili i čitanja.

Kako je i ove godine Vicepostulatura raspisala natječaj o temi pobijenih hercegovačkih franjevaca, na kraju mise podijeljene su nagrade za uzrast mladež.

Prvu nagradu dobio je Jakov Kraljević za pjesmu „Za one kojih nema“. Mia Musa dobila je drugu nagradu za rad „Tišina vjerom protkana“. Trećenagrađenu pjesmu „Svjedoci“ napisao je, uglazbio i otpjevao Mladen Mandžo.