Budi dio naše mreže
Izbornik

Nikolinje za djecu iz Ukrajine i s Bliskog istoka na Trešnjevki

Zagreb (IKA)

U povodu spomendana sv. Nikole Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) i Župa sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci organizirali su u nedjelju 4. prosinca 2022., u župnoj crkvi, predstavu i darivanje djece iz Ukrajine i s područja Bliskog istoka.

„Dati i primiti dar, izuzetna je radost. Kod nas ste uvijek dobrodošli“, poručio je na početku domaćin, župnik Damir Ocvirk.

Potom je počela predstava koju su posljednih mjesec dana neumorno pripremala djeca porijeklom iz Ukrajine zajedno s volonterima, sve zbog želje prenošenja obiteljske i narodne tradicije koju nose sa sobom, gdje god se nalazili.

Predstavu su gledali župljani Župe sv. Josipa, što je ujedno bila prilika, u Božićnom vremenu, za ujedinjenje.

„Ovo je blago koje trebamo prenijeti našoj djeci“, kažu roditelji djece iz Ukrajine. Ne radi se samo o prenošenju običaja i tradicije, nego je nit vodilja misao da bez obzira na naizgled različitosti koje se očituju kroz područje na kojemu živimo ili jezik kojim govorimo, svi smo jedan narod – dodaju roditelji.

Nakon recitacije, pjesme i plesa, stigao je i sv. Nikola koji nijedno dijete nije ostavio bez poklona. Blagdansko raspoloženje nastavljeno je zakuskom koju su pripremili članovi obiteljske zajednice za sve prisutne, a obitelji iz Ukrajine također su predstavile svoj specijalitet „Kutya“, desert od grožđica, meda, sjemenki i orašastih plodova.

Župa sv. Josipa organizira brojne aktivnosti, a među njima su kreativne radionice za djecu. Na radionici, ususret spomendanu sv. Nikole, izrađeni su pokloni za malene glumce, koji su podijeljeni pri kraju susreta.