Budi dio naše mreže
Izbornik

Nova knjiga Glasa Koncila o biljkama i životinjama

Zagreb (IKA)

Glas Koncila objavio je novu knjigu „ZoObilje u slikama. Biljke i životinje u svjetlu Biblije i kršćanske simbolike“ autora Vojmila Žica.

Zašto je baš maslina znak mira, golubica simbol Duha Svetoga? Što se krije u svinji koja prati sv. Antuna pustinjaka i zašto običan maslačak često najavljuje muku Isusovu? Odgovore na ta i još stotinjak sličnih pitanja otkriva slikovnica „ZoObilje u slikama. Biljke i životinje u svjetlu Biblije i kršćanske simbolike“.

Taj „album“ životinjskoga i biljnoga carstva pisan je u vjeronaučnom duhu i svjetlu kršćanske simbolike. Njegove stranice nalik su maloj enciklopediji flore i faune te donose obilje životinjskih i biljnih vrsta, ponajprije i ponajviše onih koje se spominju u Bibliji. Tu su biljke i životinje s kojima su se susretali Abraham, Mojsije i starozavjetni proroci, potom Isus i apostoli, a onda i svi do današnjih dana.

Knjiga je „u slikama“ ne samo zato što je bogato ilustrirana, nego zato što o biljkama i životinjama govori otkrivajući njihovu „slikovitost“, odnosno simboliku i značenja koje su zbog svojih osobina i drugih razloga stekle kroz duga stoljeća povijesti.

Naposljetku, naslov „ZoObilje u slikama“ knjiga je dobila zato što je nastala povezivanjem dviju knjižica već davno rasprodanih, a otisnutih 2000. godine. Te su knjige imale naslove „ZooMak“ i „Biblibilje“, po nazivima rubrika u kojima su tekstovi prvotno objavljivani u dječjem mjesečnom listu Malom koncilu – Maku. U novoj knjizi – osvježena izgleda i dotjerana teksta – tako su pod jednim naslovom nastavile živjeti obje knjige, donoseći i danas djeci obilje novih i posebnih znanja, ne samo o biljkama i životinjama, nego i o Bibliji, kršćanskoj umjetnosti, crkvenim obredima, blagdanima i običajima, o kršćanskoj vjeri.