Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izišao novi broj katoličkog tjednika Glas Koncila priređen za Petu vazmenu nedjelju, 15. svibnja 2022.

Prizorima Hoda za život, koji je usred nedavnih napada na svetost nerođenoga života održan u trima hrvatskim gradovima, otvara se novi Glas Koncila. Temi pobačaja i priziva savjeti posvećen je i središnji intervju s dr. Dubravkom Habekom, ginekologom iz zagrebačkog KB-a Sveti Duh i profesorom na HKS-u, koji je istaknuo da je njegova struka posljednjih dana postala bojišnicom na kojoj se napadaju ginekolozi. „Shizoidno je s jedne strane boriti se za svaki nerođeni život, što nam struka nalaže, a s druge strane, u drugoj prostoriji, činiti artificijalni, jatrogeni prekid zdrave trudnoće iz nemedicinske indikacije“, sažeo je stav brojnih katoličkih medicinara dr. Habek.

Da je priziv savjesti međunarodno priznato ljudsko pravo, a ne katolička izlika, u uredničkom komentaru upozorio je i Branimir Stanić.

Osvrćući se na posjet kardinala Pietra Parolina, državnoga tajnika Svete Stolice, povodom 30. obljetnice njezina priznanja Republike Hrvatske, Stanić je istaknuo da je utemeljenost toga priznanja na međunarodnom pravu Hrvatskoj otvorila put k miru. „Do reda i mira dolazi se poštovanjem međunarodnoga prava i pravednosti jer sve suprotno vodi prema sve većem kaosu“, zaključio je.

Naslov mironosca među svetcima prvi je zaslužio sv. Franjo Asiški, kojega u više od 50 bratstava diljem Hrvatske nasljeduje oko 1500 mladih pripadnika Franjevačke mladeži. U reportaži povodom 30. obljetnice utemeljenja Frame u Hrvatskoj novi broj donosi svjedočanstva njezinih utemeljitelja, kao i bivših i sadašnjih članova Frame koji su u bratstvu prepoznali svoje životne pozive.

Potrebi za oživljavanjem katehetskoga poziva u Crkvi posvećen je Teološki dan Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta, o čemu za „Teološki komentar“ govori dr. Branko Murić, predsjednik programskoga odbora te manifestacije. Kako vodno bogatstvo može oživjeti Hrvatsku i Banovinu za rubriku „Susret“ razjasnio je dr. Domagoj Mosler, ravnatelj Lječilišta Topusko, dok rubrika „Zapažanja“ ističe duhovno bogatstvo nove blaženice Armide Barelli, koje je već 50 godina prisutno i u Hrvatskoj po djelovanju Misionarki Kristova kraljevstva.