Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Iz tiska je izišao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju, 18. veljače 2024., izvijestilo je uredništvo Glasa Koncila.

Fotografijom i naslovnim tekstom s proslave Stepinčeva pred zagrebačkom katedralom otvara se novi broj. Prve su stranice novoga broja posvećene upravo proslavama Stepinčeva, od Zagreba i Krašića, preko Splita, Zadra, Varaždina i Siska pa sve do Rima i hrvatskih katoličkih misija.

Uz početak korizmenoga vremena o važnosti i smislu posta, kao i o njegovoj duhovnoj koristi, za novi broj Glasa Koncila govori ravnatelj Duhovnoga centra Varaždinske biskupije na Veternici svećenik Damjan Koren, koji već 13 godina organizira Vikende posta, molitve i šutnje.

Na Stepinčevo se u komentaru osvrće i glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić pišući o zadaći koju su dobili hrvatski vjernici na ovogodišnje Stepinčevo, kada ih je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša na kraju homilije pozvao da stvarnost promatraju Božjim očima. „Možda komu taj naputak zvuči prejednostavnim, čak i banalnim, ali je mnogo zahtjevniji nego što se može na prvu učiniti. Postavio je Stepinca uzorom jer blaženik je svojim životom posvjedočio da je moguće naći pravu mjeru samo onomu tko živi iz duboke povezanosti s Bogom“, piše među ostalim urednik Stanić.

Kao svojevrsni odjek na nedavni Dan života, sugovornik središnjega intervjua njemački je filozof i bioetičar dr. Marcus Knaup. U razgovoru sugovornik hrvatskim čitateljima pomaže shvatiti pozadinu brojnih suvremenih ugroza života. „Mogu se iznijeti i nekako posložiti različite perspektive, no to ne bi bilo ‚integrativno‘, nego bi se i dalje radilo o površnom, ‚mehaničkom‘ shvaćanju koje je danas, nažalost, još prisutno pod imenom ‚interdisciplinarnosti‘. Treba pronaći neki integrativni moment koji bi, s obzirom na pitanje o dobrome i istinitome, omogućio neko zajedničko etičko stajalište“, upozorava uz ostalo dr. Knaup.

Premda iseljavanje i izumiranje stanovništva pogađa i Vrbanju i Soljane, kao i ostale slavonske sredine, „žar ispod pepela praznih ognjišta“ čuva još uvijek živa pastva koja se okuplja u župama Preslavnoga Imena Marijina i Pohoda Blažene Djevice Marije. Oslonjeni o baštinu praotaca, koju resi „široka duša“ i zlatovez, vjernici pograničnih mjesta Vrbanje i Soljana uz župnika, otkriva ovotjedna reportaža, prihvaćaju „tempo“ pastoralnih pomaka.

Stranice novoga broja u korizmenom duhu donose i promišljanje o oholosti te kako se ona iskorjenjuje.

Vjeroučitelj i redatelj filma „Ploča, kreda, Krist“, koji prati prvu generaciju vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije koja je počela predavati vjeronauk početkom devedesetih, Stanko Stojić govori o doprinosima, zaprjekama i izazovima vjeronauku u hrvatskim školama.