Budi dio naše mreže
Izbornik

O. Čirko: Remetska crkva bit će zatvorena radi obnove

Zagreb (IKA)

Župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkim Remetama o. Antonio Mario Čirko, OCD, u emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija izvijestio je o tijeku obnove remetskog Svetišta i najavio njegovo zatvaranje radi obnove.

Svetište Majke Božje Remetske teško je oštećeno u potresima u ožujku i prosincu 2020. godine. O. Čirko rekao je da je u tijeku izrada projekta konstruktivne obnove zdanja.

Najavio je da će crkva vjerojatno od rujna 2021. biti zatvorena radi obnove. Dodao je da nije sigurno koliko će obnova potrajati, možda godinu-dvije dana.

Međutim, u Remetama će se i dalje slaviti sakramenti na nedavno uređenom prostoru uz crkvu. S južne strane uz crkvu tijekom posljednje tri godine uređen je vanjski oltar s tribinama, klupama i razglasom, koji je bio predviđen za velike hodočasničke proslave.

O. Čirko u tomu prepoznaje Božju providnost jer će novouređeni prostor poslužiti za redovito slavlje bogoslužja. Prije nekoliko dana postavljen je i veliki televizijski ekran, a također će biti postavljene i kamere tako da će se iz Remeta i dalje redovito prenositi mise na Laudato TV-u i mrežnim stranicama Svetišta.

Od ostalih radova u tijeku, pri kraju je dovršenje vanjske sakristije, vanjskih ispovjedaonica te križnoga puta. „Na poseban način i s velikom radošću završavamo križni put koji će ovih dana biti dovršen, koji je napravljen donacijom pokrovitelja. Uz 14 postaja, za koji mjesec bit će napravljena i 15. postaja – Uskrsnuće, koja će biti napravljena darovima hodočasnika.“

„Taj prostor je, možemo reći, vanjska crkva u kojoj će biti mjesta za hodočasnike i u vremenima kada će svetište biti zatvoreno. Zato smo napravili i prekrasnu Gospu Zagovornicu Hrvatske u kaljenom staklu ispred vanjskog oltara“, rekao je remetski župnik.

Oko vanjskog oltara se u redovnim okolnostima može okupiti nekoliko tisuća, a poštivajući protuepidemijske mjere oko 1500 vjernika.

Nasuprot crkve, na zapadnoj strani nalazi se također nedavno uređeni Gospin vrt s postajama otajstava svete krunice. I taj prostor se, kako je rekao o. Čirko, stalno dodatno uređuje i to, naglasio je, darovima dobročiniteljima.

Troškovi uređenja Svetišta i predstojeće obnove su veliki. „Sveti Josip je moj ekonom – posvetio sam mu župu i ekonomiju“, istaknuo je. Dodao je da se Bog uvijek pobrine za pokrivanje troškova, naglasivši da je do sada 80 – 90 % troškova pokriveno darovima.