Budi dio naše mreže
Izbornik

O važnosti Hrvatskog Caritasa u ratu i poraću za narod u Bosni i Hercegovini

Sarajevo (IKA )

Godišnji susret predsjednika i ravnatelja Caritasa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine započeo je u Sarajevu u ponedjeljak, 22. listopada. Uz predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka i predsjednika Caritasa Bosne i Hercegovine kardinala Vinka Puljića, u godišnjem suretu sudjeluju i dvojica nacionalnih ravnatelja, mons. Fabijan Svalina i mons. Tomo Knežević kao i ravnatelji nad/biskupijskih Caritasa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa i ravnatelj Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina istaknuo je za Hrvatski katolički radio kako su u ponedjeljak navečer po dolasku svi gosti susreta sudjelovali na proslavi Centra za mlade Ivan Pavao II. u Sarajevu gdje se okupljaju mladi. Tom prilikom mladi su se predstavili sa svojim aktivnostima.

“To je bilo ugodno druženje. Tijekom utorka ujutro imali smo nakon euharistijskog slavlja duži radni sastanak gdje smo se dotakli prošlogodišnjeg ‘Tjedna solidarnosti’ kao i budućeg koji će se održati iduće godine”, poručio je mons. Svalina.

Prema riječima mons. Svaline, “Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini” ima veliki odjek u toj zemlji.

“Osjećaju blizinu svih nas koji pokušavamo približiti javnosti sve ono što se događa u Bosni i Hercegovini te što se radi konkretno u različitim projektima na terenu”, poručio je mons. Svalina.

Ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tomo Knežević naglasio je kako je u središtu programa susreta predsjednika i ravnatelja Caritasa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, nakana da se izvijesti javnost koliko je Caritas Republike Hrvatske pomagao brojnim izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, ne samo hrvatskog naroda već svih naroda u toj zemlji za vrijeme rata. Poručio je kako je važan rad Crkve preko Hrvatskog Caritasa za sve ljude u toj zemlji.

“U utorak je održana i press konferencija na koju se odazvao velik broj sarajevskih medija. S pozornošću su pratili izvještaj u kojem sam pročitao divne riječi jednog konvoja iz druge polovine 1992. godine koji je dolazio iz Zadra i nosio je naslov: ‘Ranjeni Zadar ranjenom Sarajevu!’ I onda se u ratnom izvještaju kaže: ‘Dragi grade, zajedno umiremo, zajedno patimo, a zajedno ćemo i uskrsnuti'”, naglasio je mons. Knežević.

Hrvatski Caritas od đakovačkog do dubrovačkog, u ratnom vremenu dočekivao je izbjeglice iz Bosne i Hercegovine, a potom i ispraćao, napomenuo je mons. Knežević.

“Posebna pozornost na susretu posvećena je ‘Tjednu solidarnosti’ putem kojeg katolici preko Hrvatskog Caritasa žele pomoći ljudima u Bosni i Hercegovini preko raznih projekata kako bi pomogli staračkim domovina te zdravoj i bolesnoj djeci”, objasnio je ravnatelj Caritasa BiH Tomo Knežević.

U nastavku susreta koji traje do četvrtka, 25. listopada, sudionici će obići crkvene ustanove u Sarajevu i dijelu Središnje Bosne kao i nekoliko mjesta važnih za djelovanje Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije tijekom minuloga rata i poraća.