Budi dio naše mreže
Izbornik

Obavijest ravnateljstva Caritasa Europa svim članicama vezano za Caritas Internationalis

Bruxelles (IKA)

Nakon odluke pape Franje vezano za Caritas Internationalis, ravnateljstvo Caritasa Europa šalje obavijest svim svojim članicama, među koje spada i Hrvatski Caritas i Caritas Bosne i Hercegovine.

Poruku prenosimo u cijelosti: 

Dragi prijatelji,

po povratku u Beč i Bruxelles nakon nekoliko intenzivnih dana u Rimu, željeli bismo vam dati kratke novosti i informacije o trenutnoj situaciji Caritasa Internationalis (CI).

U četvrtak se privremeni upravitelj CI-a, gosp. Pier Francesco Pinelli, sastao s izabranim predstavnicima, predsjednicima i koordinatorima sedam regija Caritasa Internationalisa. Susret je omogućio prostor za razmišljanje o najvažnijim potrebama i koracima za poboljšanje normi i postupaka upravljanja, u skladu s mandatom dodijeljenim privremenom upravitelju za upravljanje Caritasom Internationalis do sljedeće Opće skupštine Caritasa Internationalisa u svibnju 2023.

Iako još uvijek postoje mnoga pitanja, uvjereni smo da je ovaj proces namijenjen najboljima među siromašnima i najboljima u Crkvi. Vjerujemo da to može omogućiti CI-u da postane još bolja organizacija, služeći konfederaciji s najprikladnijim strukturama i procesima. Citiramo iz Vatican Newsa: “Rad na postavljanju temelja za proces obnove Glavnog tajništva Caritasa Internationalisa je započeo i završit će Generalnom skupštinom u svibnju 2023. Svrha ovog rada je jačanje instrumenta koordinacije Konfederacije”.

Odluka privremene uprave rezultat je istrage koja je provedena s Tajništvom CI. Iako je izvješće o istrazi povjerljivo zbog prirode sadržaja, gosp. Pinelli je izjavio da je u CI-u postojala ozbiljna situacija koja je štoviše mogla dovesti do ozbiljnih problema za konfederaciju. Upravljačke strukture i procesi ne bi mogli spriječiti takav scenarij zbog djelomično neadekvatnih struktura i/ili politika. U isto vrijeme, važne stvari su još jednom razjašnjene: financijama se dobro upravljalo i ciljevi prikupljanja sredstava redovito su postizani, što znači da se nisu pojavili dokazi o lošem financijskom upravljanju, niti o seksualnoj neprimjerenosti, kao što je već spomenuto u prvoj izjavi, a niti organizacije članice niti njihovo upravljanje niti su njihove aktivnosti bile pod utjecajem ovih dispozicija, budući da CI nije “firma” i nacionalni Caritasi nisu samo “ogranci”, već ostaju u odgovornosti svojih biskupskih konferencija.

Administrator će stoga razmotriti koje strukture/politike treba prilagoditi kako bi se omogućila odgovarajuća organizacijska struktura na vrijeme za Glavnu skupštinu u svibnju, omogućavajući pozitivno radno okruženje i upravljanje. Razumijemo da će barem propisi o osoblju, postupci rješavanja pritužbi i izborni postupci biti pomnije razmotreni, ali moglo bi doći i do drugih, vjerojatno manjih, promjena u statutarnim dokumentima.

Dakle, jasno je odredio tri polja djelovanja za svoj rad u narednim mjesecima:

– pomirenje unutar Glavnog tajništva, ali i unutar konfederacije;

– priprema sljedeće Glavne skupštine u svibnju 2023. godine, gdje mu također ističe mandat;

– i potrebne izmjene politika i pravila, ako je potrebno i manje izmjene unutar pravnih dokumenata, Statuta i Internih pravila CI.

Administrator je jasno dao do znanja da rad Povjerenstva kandidata treba nastaviti u istom sastavu u kakvom je izabran i odobren. I shvatili smo da će vjerojatno biti malo produžen proces prijave za izbor budućeg predsjednika, blagajnika i glavnog tajnika. Smatramo da je ključno da postoji dovoljno kvalificiranih kandidata, uključujući i kandidatkinje, te da postoji Opća skupština s poštenim i slobodnim izborima.

Regionalni predstavnici već su uputili nekoliko razmišljanja gosp. Pinelliju, uključujući:

– potreba za redovitom i jasnom komunikacijom od strane CI u vezi s ovim pitanjem, unutarnji prema nacionalnim Caritasima i vanjski;

– važnost brzog ponovnog uspostavljanja struktura koje dobro funkcioniraju: Pravna komisija, Financijska komisija, uključujući blagajnika, relevantne komisije itd.;

– potreba za strukturama i postupcima koji odražavaju naše vrijednosti transparentnosti, odgovornosti, dobrog upravljanja, integriteta, uz dužnu podjelu ovlasti, uključujući potrebne zaštitne mjere;

– potreba da CI zagovara implementaciju CIMS-a u svim njegovim elementima;

– potreba za pratnjom, potporom i ocjenom rada menadžmenta; ovdje je bilo strukturnih nedostataka koje treba riješiti;

– osobito potreba da se temeljito sagledaju postupci rješavanja pritužbi i zaštite na svim razinama, što je glavni razlog sadašnje, teške situacije;

– odgovarajuće politike ljudskih resursa uključujući jasne procese zapošljavanja i otpuštanja;

– potreba za pratnjom za osoblje CI-a, one preostale i one koji su uklonjeni: generalni tajnik i crkveni pomoćnik, kako bi se osiguralo da se njihova prava i dostojanstvo poštuju i podržavaju.

Priopćenje je u petak objavio privremeni upravitelj: Pier Francesco Pinelli (Caritas Internationalis): ‘Let us work together to better serve the poor’ – Caritas

Srdačan pozdrav, ujedinjeni u molitvama za našu lijepu Caritasovu obitelj i želimo Vam svima dobro i blagoslovljeno vrijeme došašća

Msgr Michael Landau, predsjednik Caritasa Europe

Maria Nyman, glavna tajnica Caritasa Europe