Budi dio naše mreže
Izbornik

Obećanja Frame Beč

Beč (IKA)

Članovi bratstva Franjevačke mladeži Beč su na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice, 7. listopada 2023., u misijskoj crkvi am Hof, tijekom mise obnovili svoja krsna obećanja.

Misu je predslavio je duhovni asistent Frame Beč fra Darko Grmača.

Uz brojne članove i simpatizere Frame te njihove roditelje, u slavlju su sudjelovali članovi Frame iz Zagreba, te Austrije koje je fra Darko posebno pozdravio i zaželio im dobrodošlicu na njemačkom jeziku.

Obećanje da će iduću godinu dana živjeti evanđelje po primjeru svetog Franje Asiškog u bratstvu Frame, dalo je 22 mladih koji se okupljaju u hrvatskoj misiji. Geslo ovogodišnjeg slavlja bilo je Primamo upravo kada dajemo (sv. Franjo Asiški). Pjevanje je predvodio misijski zbor mladih. Misna čitanja i molitvu vjernika čitali su članovi Frame.

Slavlje je počelo procesijom u kojoj su uz fra Darka i fra Radovana Ćorića sudjelovali svi obećanici odjeveni u prepoznatljive majice s logotipom Frame Beč, noseći u rukama svijeće koje su položili na Tau ispred oltara. Poslije navještaja čitanja svečano su pročitali tekst obećanja.

Nakon toga fra Darko je u propovijedi poručio da primaju upravo kada daju. Sv. Franjo se nije opterećivao rezultatima, tražio je da Krist raste u njegovom životu, a on da bude manji, da se umanjuje.

Mi imamo tjeskobu zbog svojih rezultata. No, ne trebamo se opterećivati rezultatima jer Bog ne mjeri naše rezultate, nego izbore što činimo. Rezultat Isusovog trogodišnjeg rada je da su se svi razbježali, a dvojica od njegovih učenika su ga izdali, zaspali su, kad ih je trebao, razbježali su se i ostavili su ga samog. Isus završava na križu u kojeg je bio i Franjo zagledan. Zavapio je s križa zašto sam Bože ostavljen. Križ je dramatičan i sam Isus je bio u mukama na križu. Nemojmo biti zagledani samo u ono što nas brine nego se probajmo zapitat kakve odluke donosim pred onim što trenutno proživljavamo. Blažena Djevica Marija je rekla neka mi bude po tvojoj Riječi, vidimo povjerenje koje mi nikada ne bismo imali i zato nam valja učiti od Blažene Djevice Marije i sv. Franje koji su svoje živote podredili Kristu. Ni Franjo, ni Marija se nisu žalili nego su bili svjesni da je tajna radosti u davanju. Franjo nije mnogo govorio, nego je živio, davao je – rekao je fra Darko.

Evanđelje od danas živite u svojim obiteljima i istinski se trudite živjeti vjeru ne svojim snagama nego Božjom pomoći – poručio je na kraju članovima Frame.

Na završetku mise fra Darko je čestitao obećanicima te zahvalio svima koji su doprinijeli ljepoti slavlja: zboru mladih, sestrama i fratrima u Hrvatskoj katoličkoj misiji, gostima iz Zagreba i Beča, roditeljima i svima ostalima te je sve pozvao na okrjepu i gledanje kratkog filma o obraćenju svetog Franje i svete Klare. Film su osmislili i realizirali obećanici Frame Beč.

Nakon gledanja poticajnog filma o životu dvoje svetih Asižana, u župnoj dvorani su se okupili domaćini i njihovi gosti te se uz bogat stol i pjesmu zadržali u druženju.