Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježena 15. obljetnica osnutka Katoličke osnovne škole u Požegi

Požega (IKA)

Katolička osnovna škola u Požegi je proslavila 15. obljetnicu osnutka svečanom akademijom u srijedu 15. svibnja 2024. u Dvorani sv. Terezije.

Akademiji su, uz učenike i djelatnike, nazočili osnivač škole umirovljeni požeški biskup i apostolski upravitelj Antun Škvorčević, predstojnik Ureda za katoličke škole preč Ivica Žuljević, ravnatelji gradskih i drugih katoličkih škola, predstavnici Požeško-slavonske županije te brojni drugi uzvanici.

Prigodni program počeo je trima skladbama školskog zbora pod ravnanjem Ljube Šolić uz klavirsku pratnju Katarine Marić i zvuke flaute bivše učenice Margarete Jakobović. Uslijedio je glazbeno-scenski prikaz povijesti, sadašnjosti i budućnosti Katoličke osnovne škole u Požegi. Glavne uloge su odigrali učenici petog razreda Ivano Jurić i Luka Uršić te učenica šestog razreda Nika Marić. Uključili su se i bivši učenici Fran Galović i Gabriel Rašić koji su posvjedočili o vrijednostima koje su usvojili kao učenici KOŠ u Požegi. Prikaz je napisala i učenike pripremila učiteljica Anita Rašić.

Potom je zbor prvih i drugih razreda pod vodstvom Dore Knežević izveo splet narodnih, slavonskih napjeva, uz koje su učenici trećih i četvrtih razreda, odjeveni u narodne nošnje, plesali folklorne plesove, za što ih je pripremila učiteljica Ivana Mršić.

Nakon toga prisutnima se obratio ravnatelj škole Frano Barišić koji je pozdravio sve prisutne, a napose biskupa Škvorčevića. „Danas slavimo 15 godina naše Katoličke osnovne škole u Požegi. Petnaest godina bogatih iskustava, znanja i prijateljstava koji su oblikovali naše živote. Ovo je poseban dan za nas jer označava kontinuirani rast i razvoj ne samo naše škole, nego i svake pojedine osobe koja je bila ili je dio naše školske zajednice.“

Na koncu je zahvalio biskupu za vodstvo i neumornu podršku tijekom proteklih 15 godina. Zahvalio je i predstojniku Ivici Žuljeviću koji je kao prvi ravnatelj svojom predanošću i vođenjem dao veliki doprinos za razvoj i uspjeh Škole, kao i Želimiru Žuljeviću, drugom ravnatelju škole, za njegovo zauzeti rad i doprinos. Također je zahvalio Gradu Požegi te Požeško-slavonskoj županiji za kontinuiranu podršku i suradnju. Posebne riječi zahvale uputio je učenicima i njihovim roditeljima za iskazano povjerenje te na kraju svim sadašnjim i bivšim djelatnicima za predani rad.

U prigodnom obraćanju mons. Škvorčević zahvalio je svim okupljenima što su s velikim razumijevanjem prihvatili projekt Katoličke osnovne škole u Požegi, kojim se željelo pomoći mladim ljudima da otkriju čudesnu stvarnost svoga postojanja. Pojasnio je da su oni bića dubine u koju može stati neizmjerno mnogo ljepote, ljubavi i povjerenja jer ih je Stvoritelj za to osposobio.

Cilj Požeške biskupije je da kroz katoličke škole uz usvajanje znanja otkriva djeci kako su ona bića onostranosti, da im približi Onoga koji je neizmjeran, za kojeg su stvoreni i koji jedini može u njima ostvariti čežnje za puninom – istaknuo je.

Zahvalio je djeci za uvjerljivu glumu i spontanost, koju su očitovali i na toj priredbi. Osvrnuvši se na izvedeni scenski prikaz o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti KOŠ u Požegi, biskup je istaknuo da je časni sud dodijelio školi postojanje do 2078. godine, istaknuvši da ju s Bogom prepoznaju kao ustanovu koja pripravlja za vječnost.

Spomenuo je da nitko ne može ograničiti njihovu dušu i srce u otvorenosti za neizmjernošću koja je Bog. Zahvalio je svima okupljenima, napose roditeljima i djelatnicima što u tom smislu shvaćaju svoju djecu, tako ih odgajaju, poštuju i vole.

Čestitao je 15. obljetnicu osnutka škole, zaželjevši da se početni zanos njezinih djelatnika u pristupu djeci nikada ne ugasi, te im svjedoče ljubav, dobrotu i plemenitost kao najbolji odgojni put.

Program je završio napjevom „Krist danas i uvijeke“ uz zvuke trube bivšeg učenika Brune Jakovljevića.