Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen program Papina posjeta Kanadi

Vatikan (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 23. lipnja program apostolskog putovanja u Kanadu na kojem bi papa Franjo trebao biti od 24. do 29. srpnja 2022., prenosi Vatican News.

Sveti Otac trebao bi otputovati iz rimske zračne luke Fiumicino u jutarnjim satima 24. srpnja te istoga dana primiti službenu dobrodošlicu u kanadskoj međunarodnoj zračnoj luci Edmonton.

Prvi javni događaj bit će idućeg dana, kada će se papa Franjo sastati s autohtonim narodima – Prvim nacijama, Metisima i Inuitima – u gradu Maskwaci, 70-ak kilometara sjeverno od Edmontona.

Potom se Papa vraća u Edmonton da bi se u poslijepodnevnim satima susreo s domorodačkim narodima i članovima župne zajednice Presvetog Srca.

U utorak 26. srpnja, Papa će slaviti misu na stadionu Commonwealth u Edmontonu prije odlaska izvan grada u Lac Ste. Anne, gdje će sudjelovati na hodočašću i Službi riječi.

Od zapadne do istočne Kanade

Papa završava posjet zapadnoj Kanadi u srijedu, 27. srpnja te odlazi u Quebec City. Službenu će mu dobrodošlicu poželjeti generalni guverner Kanade te će se sastati s premijerom. Slijedi sastanak s civilnim vlastima, predstavnicima autohtonih naroda i članovima diplomatskog zbora.

Idućeg dana Sveti Otac slavi misu u Nacionalnom svetištu svete Ane de Beaupré. Poslijepodne moli Večernju molitvu s biskupima, svećenicima, đakonima, posvećenim osobama, sjemeništarcima i pastoralnim djelatnicima u katedrali Notre Dame.

Susret s učenicima nekadašnjih rezidencijalnih škola

U petak 29. srpnja Papa će održati privatni sastanak s članovima Družbe Isusove u Nadbiskupskoj rezidenciji u Quebecu, a potom će na istome mjestu susresti delegaciju autohtonih naroda.

Nakon toga odlazi u Iqaluit, glavni grad kanadskog teritorija Nunavut. Ondje će se privatno sastati s učenicima nekadašnjih rezidencijalnih škola u osnovnoj školi u Iqaluitu.

Posljednji javni događaj bit će susret s mladima i starijim osobama u istoj školi.

U poslijepodnevnim satima papa Franjo polijeće iz zračne luke Iqaluit, a u subotu ujutro bi trebao sletjeti u rimsku zračnu luku Fiumicino.