Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen službeni program Papina putovanja u Dubai

Vatikan (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u četvrtak, 9. studenoga, službeni program kratkog putovanja pape Franje u Dubai, od 1. do 3. prosinca, gdje će Sveti Otac sudjelovati na Konferenciji država stranaka Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (COP28), objavio je Vatican News.

Program uključuje Papin govor na COP28, privatne bilateralne sastanke i inauguraciju paviljona Svete Stolice u Expo Cityju.

Papa će u Dubai putovati zrakoplovom koji polijeće iz međunarodne zračne luke Rim/Fiumicino u petak 1. prosinca u 11.30 sati. Slijetanje u međunarodnu zračnu luku Dubai/World Central International Airport očekuje se oko 20.25 sati, gdje će Papi biti priređen doček.

Papa će u svom interventu na COP28 u Dubaiju, kako se očekuje, još jednom pozvati na hitno djelovanje vezano uz klimatske promjene. To će biti Papino prvo sudjelovanje na Konferenciji stranaka – COP, i njegov drugi posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon putovanja u Abu Dhabi 2019. godine. Papa će svoj govor, što je ujedno i središnja točka putovanja, na COP28 pred čelnicima različitih država okupljenih u Expo Cityju održati u 10 sati. Nakon toga, u 10.30 sati, prema programu, na rasporedu su privatni bilateralni susreti koji će se nastaviti u poslijepodnevnom dijelu od 15.30 sati.

U nedjelju, 3. prosinca, Papa će u 9 sati otvoriti “Faith Pavilion” („Paviljon vjere“) u Expo Cityju koji ima šest glavnih ciljeva na COP28: ukazati na snagu religija i vjerskih vođa kao čimbenika promjene za klimatska djelovanja; istaknuti konkretna djelovanja vjerskih ustanova i zajednica za suzbijanje klimatskih promjena mjerljivim pokazateljima i mehanizmom praćenja; poticati globalnu koaliciju vjerskih vođa koji zajedno rade na klimatskim akcijama; potaknuti vjerske vođe da se uključe u politički dijalog i potaknuti klimatske ambicije među političkim delegacijama; postići povijesnu usklađenost oko klimatskih djelovanja; ujediniti i maksimizirati kolektivno djelovanje vjerskih čimbenika prisutnih na COP28. U toj se prigodi očekuje Papin pozdrav okupljenima.

U 10.15 papa Franjo će poći u međunarodnu zračnu luku Dubai/World Central na oproštajnu svečanost. Polazak za Rim predviđen je u 10.45 sati, dok je dolazak, ponovno u rimsku zračnu luku Fiumicino, predviđen za 14.40 sati.