Budi dio naše mreže
Izbornik

Objavljen uskrsni dvobroj „Žive zajednice“

Frankfurt na Majni (IKA)

Iz tiska je izišao uskrsni dvobroj Žive zajednice 3-4/2023., glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.

Od vijesti iz opće Crkve izdvajaju se teme o korizmi, besmislu rata u Ukrajini, ubojstvu biskupa u Americi i uhićenju biskupa u Nikaragvi. Novi broj donosi i vijesti iz domovinske Crkve, poglavito o Tjednu solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini u organizaciji Hrvatskog Caritasa u suradnji s Caritasom Bosne i Hercegovine.

Objavljen je i iscrpni razgovor s prof. dr. Jasnom Ćurković Nimac s Odjela za komunikologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta pod naslovom „Muka Gospodnja i Uskrs ilustriraju čitav naš zemaljski život“. U razgovoru je posebno istaknula izazove i mogućnosti dijaloga u suvremenom svijetu.

„Daj mi duše, drugo uzmi“ bila je tema duhovnih vježni za hrvatske svećenike i đakone iz zapadne Europe, koje je u Kući za duhovne vježbe „Sv. Pavao“ Augsburške biskupije u Leitershofenu kod Augsburga vodio prof. em. dr. o. Josip Gregur, SDB. Hrvatska katolička zajednica bl. Alojzija Stepinca u Aalenu proslavila je svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika. Svečano misno slavlje u kapeli sv. Mihaela u Aalenu predvodio je bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. U toj je kapeli brončani kip bl. Alojzija Stepinca s iseljeničkom obitelji autora fra Joakima Gregova, koji je izliven u Ljevaonici umjetnina Ujević iz Zagreba. Kip je objavljen na zadnjoj stranici Žive zajednice.

Donosi se i iscrpno izvješće o proslavi Stepinčeva u HKŽ-u München, HKM-u Köln, HKM-u Koblenz i u HKM-u Ludwigshafen (Speyer), kao i druge vijesti iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj.

„Teologija kao tumačenje Pisma. Neraskidiva veza Svetoga pisma i teološkog promišljanja“ naslov je teološkog osvrta u sklopu teme „O teologiji sa sv. Bonaventurom“ fra Milana Gele, mag. theol., iz Tübingena.

Nedavno je objavljen 22. zbornik s Godišnjega pastoralnog skupa hrvatskih pastoralnih djelatnika iz zapadne Europe, održanog od 17. do 20. listopada 2022. u Vierzehnheiligenu pod naslovom „Vjera, kultura i umjetnost u susretu“, u izdanju Hrvatskoga dušbrižničkog ureda iz Frankfurta. U njemu su predavanja prof. dr. Ivice Žižića s KBF-a u Splitu i doc. dr. Hrvoja Kalema s KBF-a u Sarajevu.

Uskrsni dvobroj donosi i redovne rubrike „Dječji kutak“ s uskrsnom pričom Željke Čolić „Blagoslov hrane“ i Mladi i mediji, u kojoj komunikolog dr. sc. Danijel Labaš ovoga puta piše o potrebi sigurnijeg i boljeg interneta za mentalno zdravlje mladih. Objavljen je i prilog Ivana Gavranovića iz Freiburga pod nazivom „Hodočašće krizmanika HKM-a Freiburg u Rim“. Tu su i uskrsni recepti s. Anđelke Jakovljević iz Mainza. Na naslovnici je slika Josipa Botterija Dinija „Uskrsnuće“, a u uskrsnom prilogu je pjesma „Put k Uskrsnuću“ Mladena Lucića.

Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina je svoju Poruku u sklopu priloga na njemačkom jeziku naslovio „Magdeburška katedrala: Od spremišta alkohola do biskupske crkve“. Glavni urednik Žive zajednice dr. sc. Adolf Polegubić Uvodnik je naslovio „Moliva ne ponižava već uzdiže čovjek“, podsjetivši kako je u skladu s katoličkom tradicijom don Bosco podjelu čovjeka na dušu i tijelo kompenzirao duhovnošću srca, simbolom ljubavi“, o čemu je opširnije govorio o. Josip Gregur, SDB, na duhovnim vježbama u Leitershofenu.