Budi dio naše mreže
Izbornik

Obljetnica postavljanja Šohajevoga križnog puta u Žeravcu

Žeravac (IKA)

Prigodnim vjersko-kulturnim programom župljani Župe sv. Franje Asiškog u Žeravcu u Bosanskoj Posavini obilježili su u srijedu 22. lipnja 45. obljetnicu postavljanja postaja križnoga puta – djelo hrvatskog akademskog slikara Slavka Šohaja.

Program je započeo u večernjim satima pred župnom crkvom pjesmom „O, žedni Isuse“, koju je izveo zbor Magnificat iz Sarajeva pod ravnanjem maestra fra Emanuela Jozića. Zbor je izveo još nekoliko prigodnih glazbenih točaka.

Govoreći o životu i djelu slikara Šohaja, viši kustos iz Slavonskog Broda Branimir Pešut naglasio je da je tijekom 60 godina slikarskog samozatajnog i tihog djelovanja ostavio velika djela od kojih su 14 postaja križnoga puta, koje je za tu župu naslikao prije 45 godina, njegovo najveće dostignuće, a pripadaju među pet-šest najkvalitetnijih ostvarenja te vrste u svijetu u 20. stoljeću. Dodao je da je taj hrvatski velikan bio zaštitni znak mrtve prirode te da pripada u pet najvećih svjetskih slikara mrtve prirode.

Ravnatelj Klasične gimnazije u Visokom fra Ivan Nujić koji je vodio program, predstavio je knjigu domaćeg župnika fra Mirka Filipovića „Od križa do uskrsnuća“.

„Tekstove razmatranja i molitava križnoga puta autor fra Mirko pisao je inspiriran dugogodišnjim svakodnevnim promatranjem nad slikama Šohajeva križnoga puta s pokušajem odgonetavanja što bi moglo biti to što je slikar pokazao na svakoj pojedinoj slici. Tome je dodana i kratka povijest nastanka i dosadašnje sudbine tih slika te kratak životopis slavnoga slikara. Na kraju, u pogovoru je kratak pregled povijesti nastanka i razvoj te tradicionalne katoličke korizmene pučke pobožnosti“, rekao je uz ostalo fra Ivan.

Dodao je da svatko tko je imalo dodirnuo bit kršćanstva shvaća da je najvažnije imati odnos prema trpećem Isusu. „Šohaj je to doživio i prenio na svoje umjetničko djelo na koje je duboko bio ponosan i svjestan da je to u njegovu umjetničkom opusu bilo nešto najvrijednije. Inspiriran tim djelom fra Mirko je napisao ovu knjigu ‚Od križa do uskrsnuća‘. Svatko od nas zagledan u te slike i tekstove ove knjige može poistovjetiti s piscem“, zaključio je fra Ivan. Ustvrdio je da Žeravčani mogu biti ponosni na umjetničku baštinu koju posjeduje njihova župa.

Tekstove triju odabranih postaja križnoga puta iz nove knjige interpretirao je urednik izdanja fra Marijan Karaula.

Govoreći o povijesti nastanka postaja Šohajeva, križnog puta župnik fra Mirko je podsjetio da je to bila ideja pokojnoga dr. sc. fra Andrije Zirduma, koji je zaslužan da mnoge crkve u Bosni i Hercegovine krase djela poznatih hrvatskih i bosanskih akademskih slikara i kipara. Naglasio je da su prije 45 godina u crkvu donacijom župljana i nekoliko svećenika stigle postaje Šohajeva križnog puta, (svaka je promjera 1.5 × 1m) koje su sve do Domovinskog rata bile postavljene u staroj crkvi.

„Tadašnji župnik fra Ivan Ćurić uspio ih je spasiti izmjestivši ih u franjevački samostan u Slavonskom Brodu. Kako je i taj grad u Domovinskom ratu bio granatiran jednu je postaju oštetio geler granate dok su ostale netaknute. Čim se moglo poslije rata fra Ivan ih je vratio u Žeravac i od tada su postavljene u kapelici u kojoj svakoga dana služimo mise. Kako je nova crkva još u gradnji čim je dovršimo postaje će ponovno biti smještene gdje i pripadaju“, rekao je uz ostalo fra Mirko.

Naglasio je da su tim događajem željeli osvijetliti lik i djelo slikara Šohaja, osvijestiti i posvijestiti kako veliki biser moderne likovne umjetnosti baštini ta župa te pozvati svoje Posavljake da budu ponosni, da poštivaju tu vrijednu baštinu svoga kraja i budu odgovorni prema njoj. Dodao je da je svojom knjigom „Od križa do uskrsnuća“ također želio podsjetiti na sudbinu hrvatskog puka u tim krajevima koji su doživjeli velika ratna razaranja i izgnanstvo iz svog rodnog kraja.

Tom je prigodom zahvalio svima koji su se zauzeli da to veliko Šohajevo djelo dođe u njihovu sredinu; dr. sc. Zirdumu, tadašnjem župniku u Žeravcu fra Kazimiru Rehlickom, župljanima te fra Ivanu Ćuriću koji je zalužan za spašavanje križnog puta u ratnim danima.

Također je zahvalio svima koji su doprinijeli da njegova knjiga „Od križa do uskrsnuća“ ugleda svjetlo dana: umjetniku Šohaju, umjetničkom fotografu Zoranu Filipoviću, fra Marijanu Karauli, te banjolučkom pomoćnom biskupu Marku Semrenu za pogovor.

Zahvalio je i svima koji su te večeri svojom nazočnošću obogatili taj, za župu, veliki događaj te svakom nazočnom darivao svoju knjigu križnog puta i zamolio da ih u svojim obiteljima mole kako za svoje nakane tako i za povratak i opstanak u tim opustošenim krajevima Bosanske Posavine.