Budi dio naše mreže
Izbornik

Obraćanje v. d. ravnatelja HKM-a vlč. Novaka u povodu proslave 25 godina HKR-a

Zagreb (IKA)

Vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatske katoličke mreže i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. doc. dr. Krunoslav Novak se prigodom proslave 25. godišnjice početka emitiranja Hrvatskoga katoličkog radija obratio slušateljima i djelatnicima. Čestitku vlč. Novaka prenosimo u cijelosti.

Poštovani i dragi slušatelji, dragi djelatnici, dragi prijatelji Hrvatskoga katoličkog radija, dragi ljudi dobre volje,

25. rođendan HKR-a prilika je za reći Bogu hvala za sve: za 9131 dan emitiranja programa, za prijeđeni put, za ljude vjere, vizionare, koji su pokrenuli ovu lijepu priču – naš radio. Prilika je, dakle, za zahvaliti svima koji su se ugradili i koji se i dalje ugrađuju u ovo, kako ga je blagopokojni kardinal Kuharić nazvao, Božje djelo. Danas zahvaljujemo i za sve one koji su dio puta proveli s nama, a napose za one među njima koji su završili svoj životni put, te nas, vjerujemo, molitvom prate iz vječnosti, a i mi posebno danas, za njih molimo i za njih zahvaljujemo.

Radosno zahvaljujem svim današnjim djelatnicima i suradnicima, kao i svim dragim slušateljima i prijateljima HKR-a. Vi ste, dragi slušatelji i prijatelji HKR-a, razlog našeg postojanja, radi Vas se u ovim prostorima svakodnevno susreću ljudi, naši djelatnici, koji neumorno ulažu snage i napore da budu ovdje za Vas, da vam riječju, molitvom i pjesmom, donesu vedrinu i utjehu, da vam donesu radost, predlože putokaz prema Bogu kojemu sve živi. Oni su ovdje da Vam donesu blagovremenu informaciju o onome što se događa u društvu, u Crkvi, kao i misli i poticaje za osobnu, ljudsku i duhovnu izgradnju.

Ponovit ću riječi blagopokojnog kardinala Franje Kuharića koje je prije točno 25 godina izgovorio i koje su ovim istim radiovalovima doputovale do vaših radijskih prijemnika, ili onih vaših roditelja ili djedova i baka: „Hrvatski katolički radio bit će glas Crkve i time uključen u poslanje koje je Isus Krist naložio svojim apostolima: ‚Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio‘ (Mt 28, 19 – 20). Putem katoličkog radija Crkva želi unositi svjetlo evanđeoske poruke u javno mnijenje. Želi pomagati obiteljima u odgoju njihove djece neprolaznim vrijednostima duha, srca i moralnog djelovanja, želi odgajati savjest svojih vjernika da kršćanski žive i djeluju svaki u svom pozivu – političkom, gospodarstvenom, kulturnom i znanstvenom. Crkva želi s kršćanskog polazišta tumačiti zbivanja i odnose među ljudima da budu pravedni i utemeljeni na istini i poštovanju života svake ljudske osobe. Neprolaznim moralnim načelima Crkva želi svojim radijem pomoći mladima da znaju uočavati opasnosti kojima su izloženi i da znaju birati ono što je dobro, plemenito i istinito. Poslanje je Crkve da naviještanjem Isusa Krista odgaja ljude za kulturu života i civilizaciju ljubavi. U ime Božje započinjemo ovo djelo.“

To su riječi kojima je započeto emitiranje programa prije 25 godina, a isti taj cilj HKR preko svojih djelatnika – urednika, voditelja, novinara, tehničara i svih drugih djelatnika i suradnika, nastoji ostvarivati i danas. Budimo jedni drugima na izgradnju i poticaj, da to djelo i dalje živi. Zahvaljujući biskupima Hrvatske biskupske konferencije, zahvaljujući svima Vama dragi prijatelji koji nas podupirete, želimo i dalje biti vaš dobar radio za dobre ljude. Hvala vam za poruke podrške, za poruke kojima nam pomažete da budemo još bolji, kao i za poruke čestitki koje su posebno ovih dana ispunile naše pretince.

Kao trenutni ravnatelj djelatnicima bih poručio, posluživši se riječima Pavlove Poslanice Filipljanima: „Ispunite me radošću: složni budite, istu ljubav njegujte, jednodušni, jedne misli budite; nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego – u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe; ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih!“ (Fil 2, 2 – 4).

Neka ovo djelo koje je započelo prije 25 godina nastavi gajiti kulturu života i civilizaciju ljubavi i neka nas sve potiče riječ iz Pavlove poslanice Efežanima: „Kao djeca svjetlosti hodite.“ (Ef 5, 8). Neka nas svjetlo uskrslog Krista obasjava i duh Božji neka nas vodi da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta (usp. Mt 5, 13 – 14).