Budi dio naše mreže
Izbornik

Obred preminuća sv. Franje Asiškoga i blagoslov poprsja bl. Alojzija Stepinca u Mostaru

Mostar (IKA)

Uoči svetkovine sv. Franje Asiškoga, u utorak 3. listopada 2023., na 25. obljetnicu beatifikacije Alojzija Stepinca, u franjevačkoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru slavljen je obred preminuća sv. Franje, nakon čega je blagoslovljeno poprsje bl. Alojzija u samostanskom klaustru.

Homiliju je uputio ministar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Jozo Grbeš.

Na početku je pozdravio braću franjevce, časne sestre, postulante, članove Franjevačkoga svjetovnog reda i Franjevačke mladeži te vjerni puk. Podsjetio je da Franjina smrt govori o njegovom vjerovanju.

„Već je od toga dana, 3. listopada 1926. godine, prošlo punih sedam stoljeća i 97 godina. Franjo je tražio svoje braće da ga iz dvora asiškoga biskupa prenesu u Porcijunkulu, njegovu Gospu od Anđela u kojoj su se sastajali, molili pjevali psalme… Došao je čas da sv. Franjo prijeđe u vječnost. I kako piše njegov suvremenik, htio je dušu predati Bogu ondje gdje je najprije potpuno spoznao put istine“, kazao je fra Jozo. Dodao je da mi vjerujemo da bismo vidjeli, a kada vidimo onda imamo život.

„U čovjeku se može nastaniti jesen ili zima i može ne vidjeti ništa. Stoga je dobro imati dobre učitelje. Cijeli život imati učitelja. Za nas je Franjo učitelji i otac čije riječi su odraz jednog susreta, bijaše svjestan svoje malenosti pred veličanstvenom poniznosti svoga Spasitelja.

Ti, a ne ja, bijaše njegova molitva. Ti si svet, jedini Gospodin Bog koji čudesa činiš. Ti si jak, Ti si velik, Ti si svevišnji. Ti si svemogući, Ti Oče sveti, Kralju neba i zemlje. Ti si trojstveni, jedan Gospodin Bog nad bogovima. Ti si dobro, sve dobro, najviše dobro. Ti si Gospodin Bog, živi i istiniti. Ti si sve. Franjino ja uronjeno je u ono Božje ti. Molitva pročišćena od svake egocentričnosti. Ovo je molitva obraćenja, molitva čistog gledanja Boga licem u licem“, kazao je provincijal Grbeš.

Naglasio je da je blagoslovljen onaj koji doista voli i ne traži biti voljen. „Blagoslovljen je onaj koji se boji i ne želi se bojati. Blagoslovljen je onaj koji služi i ne želi biti služen. Blagoslovljen je onaj tko se dobro brine za druge i ne želi brinuti se samo za sebe.“

„Sveti Franjo je jako dobro razumio riječ Kristovu. Tko god bude nastojao sačuvati svoj život izgubit će ga, a tko ga izgubi sačuvat će ga“, kazao je propovjednik.

Zaključio je da je sveti Franjo, kada je susreo Krista, znao da je susreo Istinu. „U njemu je našao sve, i svoj put, i svoj život, i svoju patnju, i svoj smisao, i svoju vječnost… Franjo je svojim životom pokazao kako netko tko je blizak Bogu postaje moćan jer govori istinu. On tada može pobijediti zlo koje ništi svijet. On je znao da je to istina, toliko je znao da je dao cijeli svoj život. Ako prihvatimo njega i njegov put i večeras, i mi ćemo tada moći tiho šaputati gospodinu: Ti, a ne ja. I kada toliko puta u životu ponovimo: Ti, a ne ja, susrest ćemo Ga u licem u licem. Ja vjerujem ako ga ne susretnemo, nemamo ni pravo o njemu govoriti.“

Nakon obreda preminuća serafskog oca Franje, u klaustru Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru, u pratnji gvardijana fra Danke Perutine i fratara samostana, časnih sestara, postulanata, trećara, framaša te vjernoga puka fra Jozo je svečano blagoslovio poprsje bl. Alojzija Stepinca.

Poprsje je postavljeno povodom 25. obljetnice beatifikacije i 85. godišnjice posjeta kardinala Stepinca Mostaru. Dana 24. lipnja 1938. susreo se s fratrima u istom klaustru franjevačkog samostana. Obitelj pokojnog hrvatskog kipara Ante Starčevića darovala je poprsje Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji.

„Sveti ljudi uvijek govore istinu!“, upisano je na postolju poprsja, a blagoslivljajući ga fra Jozo Grbeš je kazao da hrvatski narod ima mnogo mučenika i svjedoka istine, a time ima i budućnost.

„Stoga, dragi prijatelji, ne bojmo se. Slijedimo njih, slijedimo istinu, živimo ljubav, a onda će budućnost i vječnost biti naša. Svaki svetac je zaštitnik, patron neke vrijednosti, kreposti, mjesta ili profesije.

Usudio bih se večeras reći da je blaženi Alojzije Stepinac zaštitnik govornika istine, pomoćnik svima onima koji traže, štite i govore istinu.

Ako tražite istinu i ako vam je život težak zbog nje, molite se njemu.

Po njemu Bog svijetli u srca tame na putu do istine. Ja vjerujem da upravo zbog toga blaženi čovjek postaje ne samo zagovornik istine Hrvata, nego svakog čovjeka koji traži i voli istinu. Njegovo ime tek dolazi, jer njegovo život jest istina. Sada i uvijeke“, kazao je provincijal Grbeš, izvijestio je Radio „mir“ – Međugorje.