Budi dio naše mreže
Izbornik

Odigrano treće kolo Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije

Požega (IKA)

Treće kolo Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije odigrano je u subotu, 13. siječnja 2024. u Požegi, izvijestila je Požeška biskupija.

Uz odigravanje utakmica, sastavni dio trećeg kola Lige bio je duhovno-molitveni program u požeškoj crkvi sv. Lovre. Nakon pozdravnih riječi povjerenika za pastoral mladih Marijana Pavelića sportašima je katehezu o temi „očinstvo“ održao prefekt Kolegija i vjeroučitelj u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi Matej Filipović.

Katehezu je započeo svjedočanstvom prisjetivši se svoga djetinjstva u kojem je nogomet zauzimao važno mjesto. Kroz nogomet je sazrijevao, upoznavao sebe i stjecao prijatelje. Kada se nakon osnovne škole upisao u požeški Kolegij sa željom da postane svećenik, bio je uvjeren da će se zbog svećeničkog poziva morati odreći nogometa. No, dogodio se neočekivani preokret – baš je u Kolegiju, a osobito u bogosloviji dobio mogućnost još više igrati nogomet i to sa vrhunskim ekipama.

Pohvalio se kako je kao bogoslov i svećenik u Rimu sudjelovao na „Clericus cupu“, svjetskom nogometnom prvenstvu bogoslovija te je imao priliku igrati s nogometašima iz cijeloga svijeta. Prefekt Filipović kazao je potom kako je upravo igrajući nogomet na poseban način gradio svoj odnos s ocem koji se također bavio nogometom, a u kojem je on oduvijek nalazio uzor, oslonac i pomoć.

Progovorio je zatim o važnosti uloge oca koja je svojevrsni temelj i za odnos s Bogom kojega je Isus predstavio kao Oca. Govoreći nadalje o izazovima i svojevrsnoj krizi očinstva istaknuo je neke vrline sv. Josipa kao uzora očinstva: preuzima brigu i odgovornost, uvažava druge, zna gdje mu je mjesto i ne bježi od misije koja mu je povjerena, štiti i brani, savjetuje i ohrabruje one oko sebe, ne boji se u određenim situacijama života priznati se slabim čovjekom te također zna iščeznuti kada je to potrebno.

Zaključujući katehezu prefekt Filipović je primijetio da i među nazočnim sportašima ima mladih očeva, a neki će to uskoro postati. Poručio im je da svojoj djeci budu oslonac te ih pozvao da zajednički mole za svoje očeve i buduće očinstvo u euharistijskom klanjanju koje je uslijedilo.

Nakon duhovno-molitvenog programa započelo je odigravanje utakmica trećeg kola u Sportskoj dvorani „Tomislav Pirc“ u Požegi i Sportskoj dvorani Osnovne škole fra Kaje Adžića u Pleternici prema dogovorenom rasporedu.

Sukladno rezultatima utakmica triju odigranih kola Lige i zbrojenim bodovima, u završnicu Katoličke malonogometne lige Požeške biskupije koja će se igrati u subotu, 20. siječnja 2024. u Požegi, ušle su malonogometne ekipe: Župa sv. Barbare (Jakši; Župa sv. Petra i Pavla Apostola (Kaptol); Župa sv. Franje Asiškog (Lipik); Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije (Nova Bukovica); Župa Blažene Djevice Marije (Nova Kapela); Župa sv. Nikole (Pleternica); Župa sv. Tome Apostola (Rajić) te Župa Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije (Vetovo).