Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan 13. susret vjernika Hrvata Kotorvaroške doline u Zagrebu

Zagreb (IKA)

U organizaciji Udruge kotorvaroških Hrvata, Zagreb i Župe Sv. Marije Anđeoske, Sesvetska Sopnica, u nedjelju, 3. srpnja 2022. u Sesvetskoj Sopnici u Zagrebu, pod geslom „Susresti drage ljude i čuti o rodnom zavičaju“ održan je 13. susret raseljenih vjernika Hrvata župa kotorvaroške doline (Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci).

Kao i ranijih godina susret je započeo slavljem mise u samostanskoj i župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Anđeoske. Misu je predslavio ministar Franjevačke provincije Svetoga Križa Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, a suslavili su samostanski i župni vikar fra Stipo Karajica, ravnatelj Središnjeg ureda HKO-a „Kruh sv. Ante“ u Sarajevu fra Petar Karajica, župnik i upravitelj Svetišta sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca fra Filip Karadža, isusovac na službi u Riječkoj nadbiskupiji Šimo Marinović i trajni đakon Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Markulin.

Provincijal fra Zdravko je u uvodu pozdravio sve okupljene vjernike. Kao dobar poznavatelj prilika u župama Kotorvaroške doline naglasio je važnost prigodnih zavičajnih okupljanja kako u mjestima i župama gdje trenutno žive i rade, tako još više na važnije svetkovine i blagdane u rodnom zavičaju.

Misa zahvalnica slavljena je za sve pokojne, stradale, ubijene i nestale Kotorvarošane u Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu, posebno za njihove branitelje. Pjevanje odabranih liturgijskih pučkih pjesama predvodio je mješoviti župni zbor pod ravnanjem Petre Pleš, a nedjeljna misna čitanja, Evanđelje i zazive Molitve vjernika čitali su Katrin Ivić, Petra Bilobrk, Ivan Markulin i Ružica Hotić.

Okupljene je na kraju slavlja pozdravio fra Stipo Karajica, koordinator pripremnog Odbora ovogodišnjeg okupljanja. Izrazio je zadovoljstvo što su organizatori okupljanja Udruga kotorvaroških Hrvata i Kotorvarošani i ove godine izabrali za domaćinstvo župu Sesvetska Sopnica te što svojim okupljanjima i susretima čuvaju uspomenu na zavičajnu baštinu i krajeve iz kojih potekoše, a danas raseljeni u velikom broju svojim životom i radom napučuju i izgrađuju Hrvatsku, Europu i svijet, te je zahvalio članovima Odbora, dobročiniteljima, podupirateljima i volonterima.

Obilježavanje godišnjeg susreta raseljenih Kotorvarošana u Hrvatskoj nakon mise je nastavljeno u kripti župne crkve prigodnim druženjem uz „agape ljubavi“, razgovor i glazbeno uveseljavanje hrvatskog kantautora i glazbenika Miroslava Škore i pratnju tamburaša. Okupljeni su imali mogućnost razgledati, nabaviti i prigodne zavičajne suvenire za uspomenu i dar prijateljima i svojima u obitelji.

Na uvodu programa predsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata u Zagrebu Marko Bilobrk i Jozo Petrušić su u ime Udruge, članova Upravnog i pripremnog Odbora i okupljenih zahvalili Bogu, zatim provincijalu fra Zdravku za predsjedanje misom i uručili mu osobni dar-uspomenu, kao i novčani prilog za pomoć u izradi novih crkvenih klupa u župnoj crkvi, a podupirateljima i volonterima uručili su prigodne zahvalnice.

Na susretu su sudjelovali brojni gosti i uzvanici: zastupnik u Hrvatskom saboru Miroslav Škoro sa suprugom Kim Ann, izaslanik tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Zeba, prvi i ratni načelnik Općine Kotor Varoš Anto Mandić s obitelji, član Upravnog odbora UBH Prsten u Zagrebu dr. Ivan Marčeta i članovi župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, Franjevačkoga svjetovnog reda, Franjevačke mladeži i volonteri župe.