Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan prvi Prekogranični susret katoličkih samaca iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine

BiH (IKA)

Prvi Prekogranični susret katoličkih samaca iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine održan je od subote, 11. svibnja do nedjelje, 12. svibnja 2024. u sklopu Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije – Dračevo, u Marijanskom svetištu u Doljanima u Bosni i Hercegovini, izvijestio je katSus.org BiH.

Susret je bio namijenjen katoličkim samcima u dobi od 27 do 50 godina. Uz župnika don Krešu Puljića i domaćine iz katSus.org BiH Emila i Drinu Brajković, organizatori su bili katSus.org RH, Katolička udruga „Prilika za susret“ te udruge „Kristov Stol“ i „Ono malo više“. Duhovnik susreta je bio povjerenik za pastoral obitelji Šibenske biskupije fra Željko Klarić.

Susretu se priključilo oko 20 sudionika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine (Međugorje, Mostar, Zenica, Jajce, Osijek, Zagreb, Duga Resa, Zadar, Šibenik, Split, Makarska, Dubrovnik). Fra Željko Klarić je sudionicima u Marijanskom svetištu u Doljanima održao predavanje o nadilaženju vlastitih granica i ograničenja kao pretpostavke za kvalitetne kontakte i zrelu ljubav.

Tijekom vikenda, sudionici su se međusobno družili i posjetili više hercegovačkih lokacija. Tijekom susreta o vlastitom životnom iskustvu okupljenima su govorila dva bračna para iz Udruge „Prilika za susret“. Sadržaj se uklopio u novo fra Željkovo predavanje. Prvi dan susreta završio je misom u župnoj crkvi u Dračevu.

Drugoga dana susreta, u Marijanskom svetištu Kraljice Mira u Hrasnom, misu je predvodio banjolučki biskup Željko Majić. Sudionici su se nakon mise zaputili prema Ravnome i spilji Vjetrenici nakon čega je uslijedio povratak sudionika svojim domovima.

„Svi koji se žele intenzivnije uključiti u nova događanja i aktivnosti, pozvani su na registraciju i aktivno članstvo u katSus.org za BiH i za RH“, poručili su organizatori susreta.

Platforma katSus.org, koja već 10 godina djeluje u Hrvatskoj, nedavno je pokrenuta u Bosni i Hercegovini te se smatra virtualnim mjestom susreta zrelih osoba otvorenih za osnivanje katoličkih brakova i obitelji. Osim virtualnih mogućnosti, platforma sudjeluje u organiziranju povremenih susreta i aktivnosti uživo, izvijestio je katSus.org BiH.