Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan sastanak o devetnici i središnjoj proslavi sv. Dujma u Splitu

Split (IKA)

Devetnica i središnja proslava sv. Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije bila je tema sastanka splitsko-makarskoga nadbiskupa i metropolite mons. Marina Barišića i njegovih suradnika održanog u ponedjeljak 12. travnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu.

Na sastanku s nadbiskupom Barišićem sudjelovali su generalni vikar mons. Miroslav Vidović, pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić, kapelnik splitske katedrale mo. Šime Marović, katedralni župnik mons. Ante Mateljan i katedralni orguljaš mo. Ivan Urlić.

Odlučeno je da će u devetnici od 28. travnja do 6. svibnja u splitskoj katedrali Sv. Dujma misno slavlje u 18 sati prema rasporedu predvoditi kanonici Prvostolnog kaptola: don Pavao Banić, don Ante N. Ančić, mo. Šime Marović, don Tomislav Ćubelić, don Ante Mateljan, don Marko Ćubelić, don Jure Vrdoljak, don Miroslav Vidović i don Radojko Vidović. Mise će izravno prenositi Laudato TV i YouTube kanal Splitsko-makarske nadbiskupije. Za vrijeme mise pjevat će samo nekoliko pjevača katedralnog zbora.

Na samu svetkovinu sv. Dujma, 7. svibnja, mise su u katedrali u 7, 8, 10, 16, 18 i 20 sati. Središnje euharistijsko slavlje u 10 sati predvodi splitsko-makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša. Da su vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije posebno pobožni svome zaštitniku sv. Dujmu govori i činjenica o dobroj posjećenosti popodnevnih misnih slavlja u splitskoj prvostolnici na samu svetkovinu sv. Dujma. Nadbiskup Barišić zahvalio je suradnicima na prijedlozima za ovogodišnju proslavu sv. Dujma koja će se odviti u ograničenim okolnostima zbog koronavirusa i epidemioloških mjera, a zbog čega su i otkazane brojne manifestacije koje prate Sudamju poput koncerata zborova, različiti kulturnih i sportskih događaja. Izrazio je nadu da ćemo unatoč tome svi svečano proslaviti sv. Dujma i doživjeti njegovu veličinu.