Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret mladih na Cresu

Cres (IKA)

Župa svete Marije Velike na Cresu organizirala je u subotu 28. siječnja tradicionalni susret mladih o spomendanu sv. Ivana Bosca, kakav se u Cresu održava sedam desetljeća.

Ove se godine u creskoj župnoj crkvi sv. Marije Velike okupilo oko 150 mladića i djevojaka s otoka Cresa, Lošinja i Krka, a tema susreta bila je „Kako postati sretan?“.

Uvodnu katehezu održao je salezijanac don Mihovil Kurkut, na početku istaknuvši don Boscovu misao „Želim da budete sretni sada i u vječnosti“. Don Mihovil je mladima objasnio da je sreća već darovana i ne treba je zaslužiti.

U nastavku je rekao kako je lako nabrojati svoje mane, a teško vrline jer na mane svi ukazuju. „U svom radu s mladima sam otkrio da ljudi imaju tri puta više dobrih talenata nego mana, samo toga nisu svjesni. Ako sebe promatramo kroz svoje mane, mislimo da ne zaslužujemo sreću. Često tako gledamo i na Boga i mislimo da on gleda naše mane, ali to nije tako“, rekao je don Mihovil.

Nakon kateheze uslijedilo je pokorničko bogoslužje s prigodom za sakrament ispovijedi te euharistijsko slavlje koje je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak. Suslavili su svećenici koji su dopratili mlade iz svojih župa.

Biskup Petanjak je u homiliji govorio o vjeri koja omogućuje čovjeku da danas živi svoju budućnost. „Čovjek vjere, čovjek nade, nikad nije očajan, nikad u depresiji, jer ga vjera drži“, rekao je te na primjeru Abrahama pokazao kako se onima koji vjeruju u Božju riječ događaju velike stvari.

Kako je u Evanđelju prikazan događaj kad Isus iz lađe smiruje oluju, krčki biskup mladima je rekao da „Isus dopušta da uđeš u oluje, u nevolje života, ali ako u oluje ulaziš s povjerenjem u Isusa, bolje ćeš upoznati njega i sebe“. Savjetovao im je da nikad ne „prekriže“ Isusa Krista u svom životu već se trebaju prepustiti njegovom djelovanju kao što su to učinili Abraham, don Bosco i mnogi drugi.

Nakon zajedničkog ručka program je nastavljen u Osnovnoj školi Frane Petrića uz pjesmu i ples. Na kraju su svi prisutni kao uspomenu na susret dobili bedž s natpisom „Želim vas vidjeti sretne sada i u vječnosti!“.