Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret mladih o temi „Za kim/čim čezne tvoje srce?“ na Cresu

Cres (IKA)

Susret mladih o temi „Za kim/čim čezne tvoje srce?“ održan je u subotu, 27. siječnja 2024. u Župi Svete Marije Velike na Cresu u povodu spomendana sv. Ivana Bosca.

Okupilo se oko 150 djevojaka i mladića iz župa s otoka Cresa, Lošinja i Krka. Nakon pokorničkog bogoslužja, euharistijskog klanjanja i ispovijedi uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak. Koncelebrirali su svećenici koji su dopratili mlade iz svojih župa.

Na temelju prvog čitanja iz Druge knjige o Samuelu, biskup je u propovijedi govorio o preljubu i ubojstvu koje je počinio starozavjetni kralj David koji je, iako se javno pokajao, zauvijek osjećao posljedice počinjenih zločina.

Biskup Petanjak, stoga je naglasio da je razlika grijeh uopće ne učiniti ili se za učinjeni grijeh kajati.

„To je kao zdravo tijelo i kao tijelo koje je ranjeno, kirurški operirano, šivano, krpano, s ožiljcima koji ostaju zauvijek. Grijeh je kao tumor, kao rak koji pušta svoje korijenje na sve strane i nikada ne znaš je li taj korijen do kraja uništen ili će iz nekog zaostalog kraka buknuti novo zlo“, objasnio je krčki biskup i kao uzor istaknuo don Bosca.

„Vrijedno je i spasonosno danas kad slavimo sv. Ivana Bosca da slijedeći njegov primjer budemo svjesni da svatko od nas, bez obzira kakav je, i iz kakve obitelji dolazi i bez obzira kako je do danas živio, ima priliku sada, danas, odlučiti kakav želi biti. Nitko se od nas ne rađa ni kao grešnik ni kao svetac, nego svatko svojim životom bira što će biti i kakav će biti“, rekao je biskup Petanjak i predložio mladima da ne idu putem kralja Davida već da se ugledaju u siromašnog, ali odvažnog sv. Ivana Bosca, pa će im život biti ispunjen radošću i veseljem.

Nakon zajedničkog ručka program je nastavljen u Osnovnoj školi Frane Petrića, uz pjesmu, ples i igre. Na početku je vrhovna predstojnica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova s. Dobroslava Mlakić predstavila život i značaj Marije Krucifikse Kozulić – Riječke Majke, a u programu su sudjelovale još četiri redovnice iz Družbe.

Podijeljeni u sedam radionica, mladi su potom promišljali kako mogu „ispuniti čežnje svoga srca“, a zaključke su iznijeli na završnom, plenarnom okupljanju. Susret je zaključen štafetnim i drugim igrama te druženjem na prostoru ispred škole.