Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan susret trajne formacije mladih svećenika i đakona u Požegi

Požega (IKA)

U Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi, u ponedjeljak 15. svibnja 2023. održan je susret trajne formacije mladih svećenika i đakona.

Na početku programa nazočne svećenike i đakone, pozdravio je biskupski delegat za đakone i trajnu formaciju mladih svećenika Ivica Bošnjak, predstavivši im tijek susreta formacije. Izrazio je radost zbog ponovnog susreta u Požegi na formaciji koji za cilj ima međusobni susret, ali uvijek i konkretna pitanja s kojima se svećenici susreću u svom osobnom životu i u svakodnevnom pastoralnom služenju vjernicima.

Nakon molitve Trećeg časa, svećenicima i đakonima se obratio biskupijski povjerenik za medije Marijan Pavelić, koji je održao izlaganje o temi „Utjecaj društvenih medija na psihičko zdravlje i duhovnost svećenika“. Nakon uvodnog prikaza razvoja interneta i širenja društvenih mreža prikazao je nove mogućnosti njihova korištenja u pastoralnom djelovanju Crkve.

Oslanjajući se na crkvene dokumente podsjetio je svećenike na važnost proučavanja komunikacijskih znanosti da bi njihovo evangelizacijsko djelovanje putem društvenih mreža bilo plodonosnije, ali i da bi mogli bolje razumjeti čovjeka današnjice koji je u središtu njihova poslanja. U središnjem dijelu svog izlaganja povjerenik Pavelić je predstavio rezultate raznih istraživanja koja ukazuju i na negativne posljedice korištenja društvenih mreža kao što su depresija, anksioznost, smanjena kvaliteta komunikacije, narušeni odnosi, nesanica, gubitak vremena, razvijanje ovisnosti i sl. Istaknuo je da zdrav duhovni život svećenika zahtijeva vrijeme udaljeno od digitalnog svijeta za molitvu i razmatranje Svetog pisma. Upozorio je da nametljivost društvenih mreža ponekad eliminira prostor unutarnje tišine koji je potreban za istinsku molitvu, a koja je temelj svake svećeničke službe.

U drugom dijelu susreta svećenici su u razgovoru o temi koju je izložio povjerenik Pavelić razmijenili pozitivna iskustva korištenja modernih komunikacijskih alata u pastoralu, ali i posvjedočili o brojnim izazovima s kojima se gotovo svakodnevno susreću, a koji od njih traže zrelost pristupa u odnosu s vjernicima svih dobnih skupina, kako uživo tako i putem društvenih mreža.

Susret trajne formacije zaključen je molitvom krunice u požeškoj katedrali te zajedničkim objedom u Domu pape Ivana Pavla II.