Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan Svećenički dan Sisačke biskupije u Velikom Kaptolu

Sisak (IKA)

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak 2. svibnja 2024. u Dvorani „Juraj i Sofija“ u sisačkom Velikom Kaptolu.

Tema susreta bila je aktualna biskupijska Sinoda, a uvod u nju dao je tajnik vlč. dr. sc. Ivan Petrović, iznoseći Izvješće o korizmenim zasjedanjima članova Sinode.

U prvom dijelu, vlč. Petrović je detaljno objasnio sadržaj zasjedanja te koje su točke zastupljene. Podsjetio je i kako je zasjedanjima prethodila izrada radnog dokumenta u kojem su zapisani svi prijedlozi prikupljeni u pripremnom razdoblju. Ti prijedlozi nastali su kao dio pripremnih kateheza u župama, te iz susreta župnika sa svojim suradnicima, pastoralnim i ekonomskim vijećima te raznim zajednicama. Jedan dio pristigao je i direktno od pojedinaca koji su to mogli učiniti putem elektroničke pošte ili mrežnih stranica biskupije. Nakon obrade tako se ukupno iskristalizirao 171 prijedlog koji je poslužio kao uvod u same sjednice.

Tajnik Sinode predstavio je i 10 tematskih cjelina o kojima se raspravljalo tijekom pet korizmenih zasjedanja: Župe kao mjesta evangelizacije i života po evanđelju, Slavlje liturgije i sakramenata, Caritas – dio života Crkve, Djelo evangelizacije u svećeničkoj službi, redovničkom životu i duhovnom pozivu, Djelo katehizacije, Mjesto molitvenih zajednica i pobožnosti u Crkvi, Obitelj i mladi – temelj Crkve i društva, Socijalni nauk Crkve na djelu u pastoralu posebnih skupina vjernika, Ekumenizam, međureligijski dijalog i naviještanje evanđelja nekršćanima te Crkva u vremenu brzog protoka informacija.

Podsjetio je i kako je od 80 članova sinode, više od polovine laika te kako je bilo 20 izlagača – uvodničara u teme, a do sada je doneseno 65 točaka. Taj će se broj još povećavati s obzirom na to da zasjedanja i rasprave nisu gotove te će se zaključno zasjedanje održati 29. svibnja.

Vlč. Petrović iznio je i neke točke rasprave koje nisu pokrivene u tih deset cjelina, a koje se prije svega tiču svećenika i njihove službe. Nakon toga je održana rasprava koja je iznjedrila još konkretnih prijedloga.

U drugom dijelu susreta, sisački biskup Vlado Košić izvijestio je o aktualnostima i nadolazećim događajima u biskupiji. Od važnijih događaja istaknuo je da će se 2024. godine proslava zaštitnika biskupije sv. Kvirina održati u utorak 4. lipnja, a slavlje će predvoditi subotički biskup Ferenc Fazekas. Devetnica uoči Kvirinova počet će 26. svibnja, kada će biti dodijeljena Odlikovanja sv. Kvirina, znak priznanja u Sisačkoj biskupiji onima koji se posebno trude svjedočanstvom i primjerom živjeti svoju vjeru.

Istoga dana bit će blagoslovljena crkva sv. Ilije u Maji, a tijekom iduća dva mjeseca bit će blagoslovljeno ukupno šest crkvi na kojima je završena konstrukcijska obnova nakon potresa.

Također, mons. Košić je upoznao svećenike s aktivnostima oko Katoličke osnovne škole u Sisku i Katoličke gimnazije u Popovači te ih pozvao da obavijeste roditelje potencijalnih učenika. Biskup je već najavio i hodočašće u Mariju Bistricu 16. i 17. kolovoza te obilježavanje stradanja Zrina 8. rujna.

Svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih biskupijskih ureda. Među ostalima, povjerenik za pastoral mladih vlč. Marijan Štingl informirao je okupljene kako na SHKM u Gospić iz biskupije odlazi tristotinjak mladih, kao i da će se ovogodišnji 6. Mladifest Hrvatska održati od 28. do 30. lipnja u Župi sv. Kvirina u Sisku. Voditeljica Ureda za kulturu Spomenka Jurić izvijestila je o tijeku radova na sanaciji crkvi i župnih kuća nakon potresa, kao i o tijeku obnove iz redovitih programa Ministarstva kulture.

Sljedeći Svećenički dan bit će održan 5. rujna, a gost predavač bit će dubrovački biskup Roko Glasnović.