Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan webinar „Uloga oca u odgoju djeteta“, posljednji u nizu predavanja „Obiteljske večeri“

Osijek (IKA/TU)

Posljednji webinar – „Uloga oca u odgoju djeteta“ – ciklusa predavanja pod nazivom „Obiteljske večeri“ održan je u srijedu 12. lipnja putem Zoom platforme, u organizaciji Savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije, Instituta za novu evangelizaciju Sveti Ivan Pavao II. i Povjerenstva za brak i obitelj osječkih dekanata.

U predavanju koje je pratilo tridesetak sudionika, savjetnik u gospodarstvu Marinko Pehar istaknuo je razvoj i velike promjene uloge oca kroz povijesni i kulturni kontekst. „Danas su muškarci ohrabreni da preuzmu aktivniju ulogu u obiteljskom životu, što kroz uključenost u svakodnevicu djeteta donosi brojne prednosti, a sa sobom nosi i različite izazove i prepreke za same očeve. I majke i očevi podjednako ispunjavaju osnovne potrebe djeteta“, istaknuo je.

„Razlike u odnosima majka-dijete i otac-dijete postoje i oba su odnosa ključna i međusobno se nadopunjuju. Važno je prepoznati i cijeniti jedinstvene doprinose oba roditelja i poticati ih da aktivno sudjeluju u životu djeteta. Važno je redovito provoditi kvalitetno vrijeme s djecom, održavati otvorenu komunikaciju, osmišljavati zajedničke hobije, postavljati prioritete među obvezama, uspostavljati redovite obiteljske rituale, podijeliti kućanske i roditeljske obaveze s partnerom, uključiti djecu u kućanske zadatke prema njihovoj dobi te, ako je potrebno, tražiti pomoć u obliku različitih grupa ili savjetovališta“, poručio je.

Ovi webinari se održavaju kao jedna od aktivnosti projekta Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja „Aktivno roditeljstvo: podrška i savjetovanje“ koji se provodi uz podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Idući ciklus online predavanja počet će u rujnu ove godine. Informacije o webinaru i mogućnostima prijave bit će pravovremeno objavljene na web stranicama Đakovačko-osječke nadbiskupije i facebook stranici Bračnog i obiteljskog savjetovališta.