Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana adventska duhovna obnova redovnica u Požegi

Požega (IKA)

Adventska duhovna obnova za redovnice koje djeluju na području Požeške biskupije održana je u subotu 3. prosinca u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi.

Voditelj duhovne obnove bio je magistar bogoslova Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu fra Franjo Vuk, OFM.

Na početku programa prisutne redovnice pozdravio je požeški biskup Antun Škvorčević. Zanimajući se jesu li išle kroz maglu dok su putovale prema Požegi, biskup Škvorčević kazao je kako ovih dana navedena prirodna pojava skraćuje ili oduzima vidike, te nam ne pomažu ni najbolje fizičke oči da bismo mogli vidjeti. Istaknuo je da se slično može dogoditi i u našem duhu da on bude zamagljen te postanemo duhovno kratkovidni, potamnjenih obzora. Dodao je kako je u prirodi sunce moćnije od magle i u njegovu se svjetlu dobro vidi stvarnost, te da je tako i u duhovnom smislu potrebno Božje svjetlo koje će moćno rastjerati mrak u srcima. Duhovna obnova je u tom smislu dragocjen korak, jer u njoj nastojimo otvoriti prostore svoga nerijetko potamnjelog duha „Mladom Suncu s visine“, Isusu Kristu koji je za sebe rekao „ja sam Svjetlost svijeta“. Na to nas poziva svetkovina Isusova rođenja, za koju nije dovoljno ukrasiti borove, ulice i druge prostore umjetnim svjetlima, nego nam je potrebno svjetlo za dušu, kazao je mons. Škvorčević. Potaknuo je redovnice da ih ova duhovna obnova iznutra osvijetli, „prosvijetli oči srca“ kako bi točno vidjele same sebe i stvarnost oko sebe.

Dodao je kako čovjek može biti budan tjelesnim očima i pameću, ali došašće poziva na bdjenje koje je budnost osobe u njezinoj cjelovitosti, obuhvaćajući duh i srce. Vjera je posvemašnja budnost za Boga, koja se očituje u nadi i ljubavi, povezujući nas najdublje s Bogom. Požeški biskup potaknuo je redovnice da takvu budnost svjedoče u Požeškoj biskupiji. Zahvalio im je za djelovanje u požeškoj mjesnoj Crkvi, za sudjelovanje na proslavi 25. obljetnice njezina postojanja, za vjernost i požrtvovnost kojom ostvaruju svoje poslanje. Zahvalio je fra Franji Vuku za predvođenje duhovne obnove, biskupijskom povjereniku za osobe posvećenog života fra Toniju Vučemiloviću i upravitelju biskupijskog Pastoralnog centra Robertu Kupčaku za sve ono što čine za redovnike i redovnice u Požeškoj biskupiji. Poželio je svima mnogo radosti tijekom duhovne obnove i preporučio im se u molitve.

Nakon molitve Trećeg časa, magistar Vuk je održao razmatranje na temu „Vrijeme došašća u životu posvećene osobe“. Među ostalim, služeći se dijelom apostolske pobudnice „Vita consacrata“ sv. Ivana Pavla II., prikazao je što podrazumijeva pojam „nasljedovanja Isusa Krista“ napose kroz redovničke zavjete siromaštva, poslušnosti i čistoće u čemu je kao najizvrsniji primjer istaknuo Blaženu Djevicu Mariju. U tom kontekstu, kazao je kako je „vrijeme došašća dobra prilika za redovnika/cu da preispita i sagleda do koje mjere svoj poziv živi uistinu autentično“. Podsjetio je također kako je došašće prožeto temom susreta u kojem inicijativu uvijek ima Bog, a čovjek mu je pozvan odgovoriti – baš kao što je i slučaj s duhovnim pozivom – Bog zove, a čovjek se odaziva.

„Tko jednom iskusi istinski susret s Bogom i potom neprestano obnavlja žar i ljepotu toga susreta, nemoguće je da ostane ravnodušan ili površan u svome pozivu“, ustvrdio je magistar Vuk. Dodao je kako se iz susreta rađa žar koji jača redovnički trud i zalaganje te čini poslanje pojedinca, zajednice, a na koncu i Crkve plodonosnijima. Pozvao je redovnice da, unatoč svojim svakodnevnim obvezama, iskoriste vrijeme došašća za osobnu izgradnju i obnavljanje žara svoga poziva i poslanja koje imaju u svojim zajednicama, ali i u požeškoj mjesnoj Crkvi, kako bi sa svojim karizmama bili potrebno obogaćenje onima kojima su poslani.

Po završetku razmatranja redovnice su se uputile u obližnju crkvu Sv. Lovre, gdje je voditelj duhovne obnove predvodio pokorničko bogoslužje. Potom su imale prigodu pristupiti sakramentu pomirenja. Uslijedilo je zajedničko euharistijsko klanjanje kojim je završen program duhovne obnove.