Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana glazbeno-scenska kantata u katedrali sv. Stošije

Zadar (IKA)

Glazbeno-scensku kantatu „Blagoslovi, Bože, Zadar“ u srijedu 23. studenoga u katedrali sv. Stošije u Zadru izveo je Katedralni zbor sv. Stošije pod ravnanjem mo. Žana Morovića i u orguljaškoj pratnji Dragana Pejića te učenici 7. i 8. razreda Osnovne škole Bartula Kašića u Zadru.

Tijekom kantate izmjenjivale su se skladbe i govori djece koji su uprizorili likove zadarskih svetaca: Donata, Krševana, Šimuna, Zoila i Stošije. Lik Donata uprizorio je Lovre Bukvić, Šimuna Lovre Jokić, Zoila Lorando Lokas, Stošije Barbara Ćurković i Krševana Luka Glavan. Druga skupina učenika zborno je, glumeći puk, iznosila različite duhovne poticaje.

Kantata se sastojala od 6 dijelova tijekom kojih su učenici upućivali duhovne, crkvene i evanđeoske poruke tematski vezane uz sveca po kojem je pojedini dio naslovljen. Ti dijelovi su Sv. Donat – Cristus vincit, Sv. Šime – Svjetlost na prosvjetljenje, Sv. Zoilo − Vjera, obitelj i dom, Sv. Stošija – Ljubav iznad svega, Sv. Krševan – Duše su pravednika u ruci Božjoj i Et in saecula saeculorum.

Kod sv. Donata, zadarskog biskupa, istaknut je spomen i molitva za biskupe, svećenike, redovništvo i „sve branitelje kroz povijest naše krvlju natopljene zemlje“. Kod sv. Šime zamoljeno je da Gospodin prosvijetli ljude svojim svjetlom i da se oni prikazuju Bogu kako je Isusa, prikazanoga u hramu, Šimun primio na svoje ruke. Kod spomena sv. Zoila molilo se za razorene obitelji, kod sv. Stošije da vjernici izgaraju ljubavlju za Crkvu i narod, a kod sv. Krševana da budu branitelji vjere i pronositelji istine, da se ne odriču Isusa i svojih korijena.

Uz molitvu da ljube jedni druge, Crkvu i da hode s Marijom na putu u vječnost, zaključno su istaknute i poruke iz biskupskih gesla zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i zadarskog nadbiskupa koadjutora Milana Zgrablića: u bitnome jedinstvo, u nevažnom sloboda, a u svemu ljubav te da rod donosimo i naš rod da ostane.

Pozdravni govor prisutnima uputio je župnik katedralne Župe sv. Stošije don Josip Radojica Pinčić. „Okupljeni oko biskupa pokazujemo drevnost Zadarske Crkve obasjane Kristovim svjetlom kao suncem, vođeni tim svjetlom na našim životnim bespućima, a svjetionici su naši sveci i zaštitnici“, rekao je. Istaknuo je da je molitva dostojan način proslave Grada Zadra, budući da je kantata izvedena na uočnicu zadarskog zaštitnika sv. Krševana, a nakon svečane Večernje Krševanu u čast.

„Djeca su naša budućnost i na ovaj način im omogućujemo uvid u živote naših mučenika, da nikad ne zaborave naše kršćanske korijene kojih se danas tako lako odričemo. Na ovaj način ih učimo da ne budu pasivni promatrači, nego dionici slavlja, a time i života grada i Crkve“, rekao je don Josip. Napomenuo je da su među mladim ljudima i budući svećenici i biskupi bez kojih je nemoguć sakramentalan život, zatim liječnici, učitelji, odvjetnici, gradonačelnici, župani, radnici i roditelji, odgovorni za funkcionalnost i dužnosti života.

Uz poticaj „svi smo na svetost pozvani“, don Josip je zaključio najavom skladbe „Krist kralj vlada, Krist pobjeđuje, Krist kralj vječno kraljuje“.

Katedralni zbor sv. Stošije izveo je 15 skladbi: Christus vincit – izbor iz varijacija za orgulje (D. Bedard) i iz kantate Blagoslov puka, Phos hilaron (Ž. Morović), Himan sv. Šime – O proroče, pravedniče, Cantium Simeonis (Ž. Morović), Šimun primi dijete, Svetom Zoilu (Morović/Pinčić), Unitas, libertas, caritas (Morović), Popijevkom veselom – Himan sv. Stošije, varijacije na temu ubi caritas (Bedard), Himan sv. Krševanu i Idite i rod donosite (Ž. Morović), Aganče Božji (glagoljaški napjev) i zaključno Blagoslovi, Bože, Zadar iz kantate Blagoslov puka.

Mentori učenika bili su Ana Lisica, Jolida Klarić i Žan Morović. Nastupila je i vokalna skupina Kantalice čiji je voditelj dr. Ivo Brkić. Izradu kostima u kojima su bili učenici koji su uprizorili svece pomogao je Aranžersko–scenografski odjel Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar.

Među gledateljima su bili i mons. Puljić i mons. Zgrablić, koji su mladima čestitali na prikazanome te ravnateljica OŠ Bartula Kašića Katica Skukan.

Organizatori događaja su Katedrala sv. Stošije – Katedralni zbor, OŠ Bartula Kašića i Družba Braća hrvatskog zmaja – Zmajski stol u Zadru, a u sklopu manifestacije Krševanovi dani kršćanske kulture.