Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana kolaudacija obnovljenih orgulja u Župi Svete obitelji u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Orgulje u Župi Svete obitelji u Slavonskom Brodu, koje je 1998. nabavio prvi župnik, pokojni David Sluganović, nakon restauracije u obrtu „Izrada glazbenih instrumenata – Ivica Derner“ u Zagrebu, postavljene su u župnoj crkvi i u nedjelju 6. kolovoza 2023. predstavljene svečanim koncertom.

Nakon večernje mise koju je predslavio privremeni župni upravitelj Stjepan Sokolović, na orguljama su po prvi put nakon restauracije zasvirali članovi župnog zbora i svečanim koncertom vjernicima i javnosti predstavili zvuk obnovljenih orgulja. On je tom prigodom zahvalio svima koji su financijski pomogli restauraciju orgulja.

Tom prigodom je o važnosti crkvenog pjevanja i crkvenim instrumentima govorio đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić.

Naglasivši da se svi u župnim zajednicama trebaju truditi srcem i životom slaviti Gospodina, pojasnio je važnost liturgijskog pjevanja, koje je sve od prvih kršćanskih zajednica bilo jako moćno.

Ukazao je važnost promišljanja kršćanina o tomu kakva je njihova nedjelja kad slave Boga, koliko je raspjevana.

„Zvuci s orgulja vode nas da se svi uključimo u ono što nam je davno izrekao sv. Augustin – slavite Gospodina pjesmom. Naša pjesma mora izvirati iz kršćanskog života. Naše pjevanje na svim liturgijskim slavljima i obredima treba biti izričaj naše vjere. Zato mi je drago da se vi u svojoj župnoj zajednici doista trudite oko liturgijskog pjevanja. Hvala vam što ste to činili s vašim prijašnjim dugogodišnjim župnikom vlč. Davidom, i što to nastavljate i dalje s vlč. Stjepanom i sljedećim župnikom“, rekao je mons. Ćurić.

Također je iskazao zahvalnost svima koji su svojim darovima sudjelovali u tom važnom poduhvatu za župu.

Na kolaudaciji orgulja, Matija Hećimović izveo je Schubertovu skladbu „Kao košuta“, Marko Opačak Schubertovu Ave Mariju, a Ana Zovko je sa župnim zborom izvela popijevku „O srce Sina Božjega“. Na kraju je voditelj župnog zbora Danijel Stanković izveo skladbu „Raduje se duša moja“ Georgea Böhma.

Radost i zajedništvo članovi zbora nastavili su uz zajedničku večeru sa župnikom Sokolovićem, biskupom Ćurićem te domaćima župljanima – slavonskobrodskim gradonačelnikom Mirkom Dusparom i njegovom suprugom, koji je financijski pomogao obnovu orgulja.