Budi dio naše mreže
Izbornik

Održana mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije

Šibenik (IKA/TU)

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 15. svibnja 2024. u Svetištu Gospe Vrpoljačke u Šibeniku.

Središnji dio susreta bilo je izlaganje „Pastoral i kateheza s odraslima u kontekstu sazrijevanja u vjeri“, svećenika Riječke nadbiskupije dr. sc. Nikole Vranješa.

U izlaganju je ustvrdio da su pastoral i kateheza najvećim dijelom usmjereni na djecu i mlade te da u većini župnih zajednica ne postoje modeli kateheze odraslih. Istaknuo je i da su oblici kateheze odraslih fragmentirano razasuti uglavnom u ambijentima pokreta, udruga i skupina vjernika te naglasio pitanje kvalitete i cjelovitosti kateheze odraslih u istim ambijentima.

Podsjetio je još na pitanje župne zajednice, rekavši da je potrebno mijenjati mentalitet i iskustvo članova te zajednice. „Danas nije moguće govoriti o katehezi odraslih bez obnove same zajednice“, istaknuo je. Dodao je da bi zajednica trebala biti generativna, odnosno u vjeri rađajuća zajednica.

„Istinska kateheza odraslih neće biti moguća u bilo kakvoj zajednici“, ustvrdio je, dodavši da smatra da se u župnim zajednicama ne vodi dovoljno računa o toj činjenici. „Zato je duhovnost i mentalitet integracije ono što danas treba posebno naglasiti kao preduvjet istinskih katehetskih procesa“, napomenuo je.

U drugom dijelu rekolekcije svećenici su upoznati s predstojećim pastoralnim programima u Šibenskoj biskupiji. Neven Skroza svećenike je upoznao s predstojećim hodočašćem u Sisak, Varaždin, Trakošćan, Lepoglavu i Ludbreg koje će biti održano od 10. do 12. listopada 2024. godine.

Biskupijski povjerenik za pastoral mladih don Ante Vrcić i biskup Tomislav Rogić osvrnuli su se na Susret hrvatske katoličke mladeži koji je održan u Gospiću. Primoštenski župnik don Jurica Petković najavio je program Svećeničkog dana koji će se održati u Primoštenu povodom 80. obljetnice mučeničke smrti don Ive Jurčeva, don Ante Jurićeva i don Ive Šarića.

Tišnjanski župnik don Lazar Čibarić najavio je proslavu blagdana Gospe od Karavaja. Upute za korištenje knjige „Priručnik za upravljanje župom“ autora Josipa Šalkovića dao je don Šime Pleadin. Hod za život koji će se održati 1. lipnja po drugi put u Kninu predstavio je koordinator inicijative za grad Knin Domagoj Jurković.