Budi dio naše mreže
Izbornik

Održano euharistijsko klanjanje uoči svećeničkog ređenja đakona Dubrovačke biskupije

Dubrovnik (IKA)

Euharistijsko klanjanje uoči svećeničkog ređenja đakona Dubrovačke biskupije don Ivana Galjufa i don Petra Markića održano je u subotu, 8.lipnja 2024. u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.

Na početku klanjanja generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan uputio je molitvu za ovogodišnje ređenike. Molio je da im Gospodin udijeli Duha Svetoga koji će ih jačati, krijepiti, snage im udijeliti. Kazao je tijekom klanjanja da se đakoni raduju Božjoj pomoći bez koje ne mogu ništa te dodao: „U tvojoj je ruci, Gospodine, život ovih mladića koje ćeš sutra pridružiti ministerijalnom svećeništvu tvoga ljubljenoga sina. Pomozi im da iz njegovog probodenog boka crpe snagu za svoje poslanje i svećenički život.“

Đakon Markić je zahvalio Bogu što ga čuva i blagoslivlja cijeli njegov život. Zahvalio je na svojoj obitelji od koje je naučio voljeti, zahvalio je na prijateljima koji su ga pratili kroz život. Također je zahvalio na svim životnim izazovima jer su ga učinili jačim i boljim čovjekom. Zahvalio se svim ljudima koji su sudjelovali u njegovoj formaciji prema svećeništvu. Rekao je da bez Boga ne može ništa i izrazio molitvenu nakanu – da što god bude činio da to čini iz ljubavi prema Kristu.

Đakon Galjuf je zahvalio Gospodinu što je bio snaga u njegovoj slabosti, što ga je nadahnuo i potaknuo da bude hrabar kao i na spoznaji da bez Gospodina ne može ništa. Progovorio je o svojem radu, molitvama i vapajima koji su ga doveli do tog trenutka i izrazio zahvalnost na milosti koju mu je Gospodin udijelio. Zahvalio je svima koji su došli i odvojili vrijeme da bi sudjelovali na klanjanju. Pozvao je prisutne da se mole za njih jer su im potrebne njihove molitve. „Nisam došao služiti sebi nego drugima, bratu i sestri u potrebi“, zaključio je.

Euharistijsko klanjanje pjesmom je pratio slavljenički tim molitvene zajednice „Effata“, a Presveti Oltarski Sakrament je izložio katedralni župnik i predsjednik Vijeća za pastoral zvanja don Marin Lučić, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.