Budi dio naše mreže
Izbornik

Održano hodočašće đakovačke sjemenišne zajednice u Župu bl. Alojzija Stepinca u Mirkovce

Mirkovci (IKA)

Zajednica Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu predvođena rektorom preč. dr. Stjepanom Radićem i vicerektorom vlč. dr. Davorom Senjanom hodočastila je u sklopu devetnice uoči svetkovine bl. Alojzija Stepinca, u nedjelju, 4. veljače 2024., u Župu bl. Alojzija Stepinca u Mirkovce.

Euharistijsko slavlje je predvodio vicerektor Davor Senjan, koji je također bio i propovjednik. Koncelebrirali su rektor Stjepan Radić i upravitelj Župe bl. Alojzija Stepinca vlč. Anto Lučić. Bogoslovi su molili Litanije bl. Alojzija Stepinca, pjevali na misi te govorili o svom duhovnom pozivu.

U homiliji vicerektor Senjan se osvrnuo na krhkost ljudskoga bića pogođena bolšeću. „Bolest nas čini bespomoćnima na jedan ili drugi način i daje nam do znanja da je naše tijelo krhko. Da njegova snaga nije previše obećavajuća i da se ne možemo oslanjati na njega“, kazao je.

Propovjednik je napomenuo da su ljudska prolaznost i krhkost tijekom bolesti pokazatelj da čovjek ovisi o Božjoj pomoći. „I dok nas prožima težina bolesti, dok je naše tijelo iscrpljeno i pokazuje svoje granice, pozvani smo prepustiti se Bogu. Dopustiti da nas dotakne njegova milost ozdravljenja, milost koja služi izravnim zahvatom u naš život. Braćo i sestre, Isus je taj koji daje zdravlje. Daje zdravlje onima kojima je potrebno“, kazao je vlč. Senjan.

Osvrćući se na evanđelje dana (Mk 1, 29 – 39) vicerektor Senjan je ukazao na potrebu otkrivanja Božjeg djelovanja u ljudskim životima baš kako je prikazano u samome evanđelju, primjerom Petrove punice. „On joj pruža ruku i podiže je. Sasvim jednostavno i bez nekog vračanja i čarobiranja. Isto tako djeluje i u našim životima. Neprestano smo pozvani otkrivati tu jednostavnost Božjeg djelovanja u svojim životima“, istaknuo je.

U zaključnom dijelu homilije propovjednik je ukazao na primjer bl. Alojzija Stepinca, ali i svih blaženika koji mogu biti primjer u nasljedovanju Krista. „Blaženici i sveci su nam od pomoći onda kada su nam primjer koji nasljedujemo i zagovornici koji za nas mole. Stoga nasljedujmo život našeg blaženika, i vapimo mu za pomoć. Njegov zagovor je moćan“, zaključio je vlč. Senjan.