Budi dio naše mreže
Izbornik

Održano hodočašće u povodu 100. obljetnice proglašenja sv. Bernarda zaštitnikom planinara

Samobor (IKA)

Članovi udruge Ekosspiritus i Hrvatskoga planinarskog društva „Sv. Patrik“ iz Samobora sudjelovali su od 11. do 14. kolovoza 2023. na hodočašću sv. Bernardu povodom obilježavanja 100 godina otkako je proglašen zaštitnikom planinara i svih koji borave u planini.

Članove je na hodočašće suzaštitniku udruge potaknuo zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, podsjetivši ih da je papa Pio XI., i sam planinar, sv. Bernarda 1923. godine proglasio zaštitnikom planinara, skijaša i svih koji žive ili borave u planini.

Za početnu točku odabrali su kapelu Kraljice Hrvata u Maloj Jazbini kod Samobora. Ondje se nalazi slika sv. Bernarda, a hodočasnici su primili blagoslov s moćima sveca.

Potom su krenuli prema Italiji gdje su se sljedećeg jutra u katedrali u Novari pomolili na grobu sv. Bernarda i slavili misu. Dočekao ih je kanonik katedrale don Mario Perotti, koji im je govorio o svečevu životu, te s velikom naklonošću komentirao njihova nastojanja da se u Hrvatskoj još više proširi znanje o zaštitniku planinara.

Sljedećeg dana uspeli su se na prijevoj Grand St-Bernard koji im je bio konačni cilj. U kapeli gostinjca sv. Bernarda slavili su misu koju je predslavio mons. Nedjeljko Pintarić, koji je sudjelovao u hodočašću.

Završna točka hodočašća bila je Padova, gdje su hodočasnici obišli baziliku sv. Justine i grob sv. Luke, baziliku sv. Antuna Padovanskog i svetište sv. Leopolda Mandića gdje su slavili misu.