Budi dio naše mreže
Izbornik

Osijek: Mise, klanjanje, molitva i djela ljubavi za stradale i oboljele

Osijek (IKA)

U osječkoj Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Retfali misom, euharistijskim klanjanjem, molitvom i djelima ljubavi u petak 8. siječnja obilježen je Nadbiskupijski dan molitve i pokore za smirenje i prestanak pandemije i za žrtve potresa.

Vjernici, sve župne skupine i svećenici retfalačke župe odazvali su se pozivu đakovačko-osječkoga nadbiskupa Đure Hranića te su na spomendan Blažene Djevice Marije od Brze Pomoći u župnoj crkvi cijeli dan molili uz izložen Presveti Oltarski Sakrament sudjelujući u duhovnom zajedništvu Nadbiskupijskoga dana molitve i pokore.

Slavljene su dvije euharistije. Jutarnju je predslavio župnik Ivica Martić, a večernju župni vikar Mario Žigman, a župni vikar Matija Aušić je propovijedao.

Svećenici su pozvali župljane da duhovno udome po jednu obitelj stradalu u potresu ili „usvoje“ oboljelog od covida-19, tako što će ih svakodnevno i nadalje molitveno pratiti.

„Pozvani smo ljubiti jedni druge. Ruši li se cijeli svijet, u životu naših bližnjih vidimo Božju blizinu; naše su kuće, obitelji, domovina proslavili novo rođenje, Božjega Sina, Božić, a novo rođenje istinski se mora roditi iz nutarnjega raspoloženja i otvorenosti u mjeri koliko smo spremni primiti Isusa Krista. Često smo promatrači, no nastojmo biti sudionici i večeras smo pozvani sudjelovati, biti udomitelj(i) i udomiti svaku obitelj. Neka svatko od nas udomi jednu obitelj i duhovno iskaže ljubav. U tome nas pratila zagovornica naša Majka, zaštitnica zemlje i neba“, kazao je vlč. Aušić zaključujući propovijed.

Nakon jutarnje mise, u cjelodnevno klanjanju sudjelovali su: redovnice Sestre Naše Gospe, župna Zajednica sv. Marte, liturgijski čitači, svećenici, molitveni pokret Živa krunica, župni Caritas, zajednica Milosrdni Otac, zajednica bračnih parova, župna zajednica i zbor mladih te mješoviti zbor. Dan molitve i pokore protekao je u znaku zajedništva s cijelom Đakovačko-osječkom nadbiskupijom jer je korištena homilitetsko-liturgijsko-molitvena građa koju je priredio slavonskobrodski župnik Župe Gospe Brze Pomoći preč. Ivan Lenić.

U molitvi vjernika sabrani su molili Oca da „podupre Marijinim zagovorom naš hrvatski narod i domovinu u sadašnjim vremenima krize i aktualne pandemije“ te za pomoć svim oboljelima od koronavirusa i onima koji im požrtvovno služe, zazivajući Boga Oca da „smiri i zaustavi šireću zarazu, vrati dane mirnoga i spokojnoga življenja“.

Odaziv vjernika na čašćenje Presvetoga i upućene molitvene nakane pobožnih u crkvenom je prostoru (u crkvi, dvorani i ispred crkve) bio u suglasju s epidemiološkim mjerama i važećim ograničenjima sabiranja te su se brojni župljani u ovim izvanrednim okolnostima pridružili duhovnom zajedništvu moleći iz svojih domova u obitelji i pojedinačno.

Klanjanjem, molitvom, postom, pokorom, darovima i moleći BDM Brze Pomoći pred kipom Gospe Fatimske u crkvi i sudjelovanjem na misi, vjernici su izrazili kršćansku solidarnost sa stradalima i oboljelima, ali i medicinskom osoblju te svima koji volonterski i radom pomažu obnovu života.

Uz duhovnu potporu, Župa za stradale u potresu prikuplja novčana sredstva do 10. siječnja (nakon misnih slavlja), a solidarnost je posebno istaknuta na Dan molitve i pokore. Djela kršćanske ljubavi nisu prestala završetkom slavlja Gospina spomendana. Prilozi koje prikuplja Župa od 29. prosinca, mogu se uplatiti i na račun (PBZ HR04 2340 0091 1108 06327, uz naznaku „za stradale od potresa“, Župa Uzvišenja Svetoga Križa, Žumberačka 53, Osijek) jer nakana je prikupiti novac za obnovu bar jedne kuće stradale u potresu na Banovini.

Vikar Župe Svetoga Križa u Osijeku Matija Aušić na Nadbiskupijski dan molitve i pokore pozvao vjernike na djela kršćanske ljubavi

Župljani u molitvi tijekom klanjanja u Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku na Nadbiskupijski dan molitve i pokore

U Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku vjernici su se na Nadbiskupijski dan molitve i pokore klanjali i molili pred Presvetim Oltarskim Sakramentom