Budi dio naše mreže
Izbornik

Osijek: Održan biblijsko-molitveni susret „Kako postići mir koji nam je svima potreban“

Osijek (IKA/TU)

Ured za biblijski pastoral Đakovačko-osječke nadbiskupije u suradnji s Institutom za novu evangelizaciju „Sv. Ivan Pavao II.“ u Osijeku, organizirao je biblijsko-molitveni susret „Kako postići mir koji nam je svima potreban?“ u utorak 3. listopada 2023. u Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku.

Voditelj susreta vlč. dr. sc. Ivan Benaković, profesor biblijske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i povjerenik Đakovačko-osječke nadbiskupije za biblijski pastoral započeo je susret molitvom, nakon uvodnih pozdrava predstojnika Instituta za novu evangelizaciju i koordinatora pastoralnog djelovanja u Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku vlč. dr. sc. Davora Vukovića.

U središtu biblijske večeri bila je evanđeoska perikopa o strankinji koja vjeruje Isusu (usp. Mt 15, 21 – 28). Vlč. Benaković je nastojao protumačiti svaki pojedini redak biblijskog teksta, ističući da se biblijski tekst mora uvijek kontekstualizirati jer je on plod određene kulture i podneblja, u tom slučaju židovske.

Nije uzaludna uzrečica da je posjet Svetoj Zemlji susret s petim Evanđeljem. U spomenutim tirskim i sidonskim krajevima današnjeg Libanona, kraj je nastanjen poganima, s kojima Židovi nisu mogli ostvariti koegzistenciju, a Isus je bio upravo ondje prisutan, te je razgovarao i pomogao kćeri jedne poganke.

Isus poučava kako treba povratiti elementarnu ljudskost prema drugačijima od sebe, posebice prema ateistima, koji često znaju više o katoličkoj vjeri, nego sami katolici. Bitno je osjetiti emociju (grč. pathos) toga teksta, u kojem se uočava kako žena iz poganske kulture, viče i vapi: „Smiluj mi se Gospodine, Sine Davidov, kći mi je teško opsjednuta.“ Upravo se u tomu upoznaje ne samo poniznost te žene, nego i iznenađujuće znanje o Isusu Kristu.

Profesor je istaknuo da je teško u suvremenoj kulturi, koja negira duhovnu stvarnost govoriti o opsjednućima i egzorcizmima, a Isusova temeljena misija je upravo bila izgoniti zlo, da bi ljude mogao privesti dobru i miru. Važno je vratiti srce u kulturu praznih ljudskih duša, te okrenuti se prema slabijima od sebe i pružiti mu ruku svoje ljudskosti, poput tople ljudske riječi. Važno je povjerovati u Isusovu Riječ, da bi se moglo napunjenog srca, vjerovati drugome i susreti drugog čovjeka, te donijeti riječi mira sebi i drugome,  kao što je Isus donio mir ženi strankinji, poručio je predavač.

Uočava se snažna vjera i jaki vapaj žene, unatoč Isusovom prvotnom grubom odbijanju, ona uporno preklinje Isusa i prevladava Isusovu kušnju. Uspjela je premostiti i pridobiti Isusa svojim istinskim klanjanjem i vjerom da je istinski Bog, koji će zasigurno ozdraviti njenu kćer.

Ta žena je pokazatelj da svi živimo od mrvica vjere s usponima i padovima na našoj amplitudi vjere. Bog gleda prvo na našu nakanu, koja treba biti snažna  poput nakane majke koja je vjerovala da joj je kći ozdravila, jer je ostvarila istinski odnos s Kristom. Stoga, smo i mi pozvani kloniti se banalizacije vjere, te ostvariti živu relaciju povjerenja s Isusom, ustvrdio je vlč. Benaković.

Susret je zaključen bratskim dijalogom u kojem su sudionici imali priliku iznijeti svoje doživljaje u susretu s biblijskim tekstom te ujedno iznijeti vlastita iskustva u vjeri. Biblijsko-molitveni susreti nastavit će se održavati diljem Đakovačko-osječke nadbiskupije u organizaciji Ureda za biblijski pastoral Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Sljedeći susret o temi „Kako se pronaći mir u nemirnom vremenu – apokalipsa danas?“ bit će održan u Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji 17. listopada s početkom u 19:15 sati. Susreti su besplatni te otvoreni svima koji tragaju za dubljim vjerničkim iskustvom.