Budi dio naše mreže
Izbornik

Osijek: Počeo niz korizmenih duhovno-biblijskih susreta

Osijek (IKA/TU)

Povjerenik za biblijski pastoral Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. dr. sc. Ivan Benaković, s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu, započeo je u srijedu 15. ožujka 2023. ciklus korizmenih biblijskih duhovnih susreta koji se održavaju u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku, u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju „Sveti Ivan Pavao II.“

Niz od četiri korizmena duhovno-biblijska susreta nosi naslov „Otkriti snagu Isusa Krista i biti zadovoljan čovjek“. Tijekom prvog susreta vlč. Benaković je govorio o „Odnosu grijeha i milosti u kršćanskom životu“ na temelju Pavlove Poslanice Rimljanima (Rim 7, 7 – 25).

Susret je moderirao predstojnik Instituta za novu evangelizaciju vlč. prof. dr. Davor Vuković, te je pozdravljajući predavača i sve prisutne poželio da ih izrečene misli uvedu u otajstvo Isusa Krista da bi bili bolji i sretniji ljudi.

Pojašnjavajući zašto je za korizmene susrete izabrao baš Pavlovu Poslanicu Rimljanima, Pavlove tekstove, dr. sc. Benaković je rekao da „to nisu evanđelja, gdje vidimo na direktan način ono što čini Isus, njegove susrete, njegove dijaloge. Ovdje vidimo ono što je Pavla izmijenilo, a Pavla je izmijenio susret s osobom Isusa Krista. Radikalni susret s Onim koji je živ, uskrsli, i koji može promijeniti naše živote. I tu se otkriva snaga ta o kojoj želimo promišljati tijekom ovih korizmenih biblijskih večeri.“

Pojasnio je potom da je Poslanica Rimljanima najuređeniji Pavlovi spis, najdublja teologija, a ulomak o kojem se razmatralo stavlja se u veliki narativni ciklus (Rim 5, 1 – 8, 39). „Ovaj tekst govori o odnosu milosti i grijeha i čini mi se da je to presudna tema za nas kršćane u pravo u vremenu korizme, kada nas svi korizmeni tekstovi koje čitamo pozivaju: Obratite se, razderite srca, a ne halje svoje – razderite svoju nutrinu, govore prorok Ezekijel i prorok Joel.

Ističući da se kod Pavla vidi „kako razriješiti konflikt sa svojim strastima, požudama, grijesima i na koji način staviti sebe i svoju grešnost u suzvučje s Božjom milošću“, vlč. Benaković je rekao da mu se čini „da tu uvijek nekako lutamo. Prenaglasimo ili našu slabost, krhkost, ljudskost i kažemo Ne mogu se promijeniti ili s druge strane prenaglasimo Boga koji je milosrdan, koji nas voli, ljubi, a o tome ne treba govoriti – to je jasno. Zašto to činimo? Zato što nam je tako lakše nositi se sa svojim glupostima. Sebi olakšavamo život kada kažemo da je Bog milosrdan jer tu sve završava. No, gdje smo mi, gdje je moje ja, gdje je moja nutrina, moj duhovni život? Nije sve jednostavno.“

Osvrćući se na Rim 7, 7 – 25) predavač je razložio kako je Pavao postavio problem odnosa grijeha i milosti, pojasnio je što je grijeh, a zatim je procjenjivao Zakon. „Zakon je svet i ne trebamo ga negirati i ne možemo ga dokinuti. Taj isti Zakon vodi i uzrokuje život, radost, oslobađa čovjeka ili ga vodi u smrt. U čovjeku postoji borba, unutarnji nesklad koji ne može razriješiti sam – već samo otvaranjem Duhu Božjemu – koji može donijeti autentičnu radost“, naglasio je vlč. Benaković.

„Tko će nas istrgnuti iz naših misli, tjelesnosti, smrtnosti – istrgnuti nas može samo Bog po osobi Isusa Krista. I to je istinski i učinio. I zato na kraju treba promisliti – što je Zakon o kojem ugovori Pavao i može li taj zakon biti loš? Zakon je indikacija koja vodi u slobodu, koja čovjeka oslobađa, koja čovjeku čini život lakšim“, zaključio je.

Sljedeći korizmeni biblijski duhovni susret u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog Vikarijata u Osijeku bit će održan u srijedu 22. ožujka s počekom u 19:30.