Budi dio naše mreže
Izbornik

Osijek: Vladika Stipić predvodio središnju komemoraciju žrtava Gladomora

Osijek (IKA)

Središnje obilježavanje spomena na žrtve Gladomora nad ukrajinskim narodom u vrijeme sovjetskog komunističkog režima prije 90 godina održano je u subotu 26. studenoga 2022. u Osijeku.

Tim povodom, u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, križevački vladika Milan Stipić, zajedno s grkokatoličkim svećenicima Slavonsko-srijemskog vikarijata i rimokatoličkim župnikom osječke konkatedralne župe, služio je Panahidu – Ishodnicu, molitveni spomen za sve žrtve tog pogroma.

U nagovoru je istaknuo da dok se mole za žrtve i za progonitelje, kao kršćani uvijek moraju svjedočiti ljubav i praštanje, ali i svjedočiti za istinu, kakva god ona bila, da se zločini ne bi ponavljali i da bi mlađa pokoljenja upoznala istinu, pa i o teškim i negativnim aspektima ljudske povijesti.

Jedino Isus Krist, Sin Božji, i njegovo Evanđelje mogu do kraja pobijediti zlo koje proizlazi iz grijehom narušene ljudske naravi – naglasio je biskup Stipić.

Poslije bogoslužja održana je u hotelu „Osijek“ prigodna akademija na kojoj su brojni govornici govorili o temi tog tragičnog povijesnog događaja u kojem je glađu pomoreno 8 – 10 milijuna Ukrajinaca 1930-tih godina pod Staljinovim sovjetskim režimom.

Obilježavanje spomena na Gladomor organizirao je Savez Ukrajinaca u Hrvatskoj.