Budi dio naše mreže
Izbornik

Oslobođen oteti njemački misionar o. Lohre

Bamako (IKA)

Bijeli otac Hans-Joachim Lohre iz Njemačke koji je u Maliju djelovao kao misionar više od 30 godina, oslobođen je u nedjelju 26. studenoga 2023., godinu dana nakon otmice, izvijestila je Agencija Fides prenosi Nedjelja.

O. Lohre vodio se kao nestao od 20. studenoga 2022., a okolnosti oslobađanja još nisu poznate. Puštanje na slobodu o. Lohrea najavili su u nedjelju predstavnik malijske Vlade i dva predstavnika nadbiskupije Bamako, koji su željeli ostati anonimni.

Prema nekim navodima, o oslobađanju je izravno pregovarala njemačka Vlada, a misionara su, nakon što su ga otmičari oslobodili i predali malijskim vlastima, odmah priveli predstavnici njemačkih vlasti i preko noći posebnim letom odvezli u Njemačku, koja i dalje drži kontingent vojnika u Maliju u okviru UN-ove mirovne misije MINUSMA, za koju se očekuje da će prestati s aktivnostima do kraja godine, kao što je zahtijevala tamošnja vojska koja je na vlast došla državnim udarom 2020. godine.

Inače, 66-godišnji otac Hans-Joachim Lohre, također poznat kao „Ha-Jo“, živio je u Maliju više od 30 godina, gdje je predavao, među ostalim, na Islamic-Christian Training Institute (IFIC) i bio odgovoran za Centar vjere i susreta u Hamdallayeu. Na dan otmice misionar je trebao služiti misu u župi Kalaban Coura, ali se nije pojavio. Njegov automobil pronađen je u blizini Instituta u glavnom gradu Bamaku, a istražitelji su kasnije pored vozila pronašli lanac sa slomljenim križem koji je pripadao nestalom svećeniku. Nitko nije preuzeo odgovornost za otmicu, ali diplomatski i sigurnosni izvori pripisali su je Grupi za potporu islamu i muslimanima (Jama’at Nasr al-Islam, JNIM) povezanoj s al-Qaidom.

Otac Lohre je drugi Nijemac koji je oslobođen u Sahelu u manje od godinu dana, nakon što je u prosincu 2022. pušten humanitarni radnik Jörg Lange, koji je otet 1. travnja 2018. u zapadnom Nigeru, na granici s Malijem.

Brojni strani taoci, uključujući južnoafrički i talijanski par s njihovim sinom, i dalje su zatočeni, piše Nedjelja.