Budi dio naše mreže
Izbornik

Osmi dan Pučkih misija u Župi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

Osmog dana Pučkih misija u Župi sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu, na svetkovinu Navještenja Gospodinova, u petak 25. ožujka, misu je predslavio don Mihovil Kurkut, SDB, a nakon slavlja održan je susret s ovogodišnjim krizmanicima.

Prije samog početka liturgijskog slavlja, domaći župnik fra Roko Bedalov predmolio je molitvu kojom je papa Franjo istog dana posvetio čovječanstvo, napose Rusiju i Ukrajinu, Bezgrješnomu Srcu Marijinu.

„Radujte se, ne bojte se!“

Kao glavnu poruku homilije, don Mihovil je istaknuo primjer Majke Božje Marije koja je, u slobodnoj volji koju daje Bog, odlučila reći Bogu da. Bog ne prisiljava ljude da mu vjeruju, naglasio je. Bog želi da mu se predaju, a zauzvrat im daje one riječi koje je čula Marija – raduj se i ne boj se Marijo, dat ćeš novi život! Kada se kaže Bogu da, tada se sve okreće na bolje, tada se više ne živi za sebe nego za druge, tada se rađa novi život, a nestaje egoizam i ljudska ravnodušnost koji su doveli do rata u Ukrajini, poručio je don Mihovil.

Misu su suslavili domaći župnik fra Roko Bedalov, župni vikari fra Ivan Lotar i fra Filip Pušić, a posluživao je đakon Franjo Čolakovac.

Osmo desetljeće u životu samostana

Nakon mise, gvardijan Samostana Svetoga Duha fra Tomislav Glavnik predstavio je osmo desetljeće u životu samostana (1990. – 2000.). Naglasio je da je to bilo razdoblje stvaranja nove Hrvatske i razdoblje početka rata u kojem je svaki dan tisuću ljudi dolazilo tražiti pomoć u župni Caritas. Važan događaj u tom razdoblju bila je izgradnja „Doma svetog Antuna“ uz pomoć Caritasa iz Padove. Fra Tomislav je posebno istaknuo 1995. godinu kada su iz Padove na Sveti Duh došle moći svetog Antuna. Tada je pokrenuta i pobožnost Trinaest utoraka u čast sv. Antunu. U tom razdoblju je također uređena kapela Svetog Duha s grobnicom u kojoj se pokapaju fratri, a fra Tomislav je izlaganje zaključio podsjećanjem da je to desetljeće obilježio veliki procvat duhovnih zvanja.

„Vi ste vaše odluke, zato birajte dobro!“

Nakon slavlja, predavanje za ovogodišnje krizmanike održao je salezijanac don Mihovil. Istaknuo je da posebno voli raditi s mladima. Upravo njima poručio je da uvijek razmišljaju na način da svaka odluka koju donose u životu ima svoje posljedice. Poručio im je da sve što gledaju, slušaju, s kim se druže, što žele u svojem srcu postaje dio njih samih. Zato moraju reći da Bogu baš poput Marije i odvratiti svoje misli od krive slike o Bogu koju im nameću oni koji samo žele isticati njihove mane. Zato moraju birati dobro, radovati se i ne bojati se, ustvrdio je.

Ovogodišnje Pučke misije, prve nakon 44 godine, kad su se misionarima salezijancima pridružili sv. Majka Tereza i o. Ante Gabrić, održavaju se u okviru 100. obljetnice dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh i 90. obljetnice uspostave župe.

Misije se nastavljaju u subotu kada će don Damir i don Mihovil održati susrete sa skupinama djece –ministrantima, dječjim zborom, sudionicima kreativnih radionica i voditeljima instrukcija. Nakon večernje mise bit će održan zaključni nagovor.

Pučke misije će u nedjelju na misi u 10:30 svečano zatvoriti ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić.