Budi dio naše mreže
Izbornik

Sedmi dan Pučkih misija u Župi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

Sedmog dana Pučkih misija u Župi sv. Antuna Padovanskog, u četvrtak 24. ožujka, večernju svetu misu predslavio je misionar don Damir Stojić, SDB, a nakon slavlja vjernici su sudjelovali u korizmenoj psihološko-duhovnoj pripremi za Uskrs.

„Nijemi zloduh danas ima više posla no što mislimo“

Don Damir je u homiliji okupljenim župljanima i brojnim mladima približio naviješteno Evanđelje. Govoreći o egzorcizmu o kojemu svjedoči Evanđelje, napomenuo je da u tom izvještaju nema uobičajenih reakcija, a zloduh se naziva nijemim zloduhom. Upozorio je da taj zloduh luta zemljom i da se to ne smije zaboraviti.

Šutnja koja obilježava ponašanje zloduha nije kontemplativna šutnja, već nijema šutnja. Ona onesposobljava vjernika u njegovom poslanju. Isus je poslao učenike da idu po svemu svijetu i naviještaju radosnu vijest svakomu stvorenju, rekao je propovjednik. Naglasio je da tu zadaću imaju i laici. Naviještanje evanđelja nije opcija nego zapovijed, dodao je.

Uz don Damira, misu su suslavili domaći župnik fra Roko Bedalov, gvardijan Samostana Svetog Duha fra Tomislav Glavnik i odgojitelj bogoslova fra Stjepan Brčina, voditelj Duhovno-duhovitih večeri i duhovnik Evangelizacijske zajednice „Sveti Duh“. Posluživao je đakon fra Franjo Čolakovac. Pjevanje je predvodio zbor Evangelizacijske zajednice pod vodstvom Filipa Panze.

Crtice iz života župe sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća

Nakon mise župnik Župe sv. Antuna Padovanskog fra Roko Bedalov predstavio je crtice iz života župe i samostana iz sedamdesetih i osamdesetih godina. Istaknuo je nekoliko važnijih događaja od kojih se ističe zatvaranje fratarske škole 1973. godine. Kao zanimljivost napomenuo je da je grijanje u crkvu uvedeno 1978. godine, a te su godine održane i posljednje Pučke misije u župi.

Godine 1984. blagopokojni zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić posvetio je preuređenu crkvu. Tada su postavljeni križni put, oltarne slike na mjestu pokrajnjih oltara i kipovi.

Za razliku od ostalih dana, misionari nisu održali nagovor nego je program nastavljen Duhovno-duhovitom večeri u okviru kojih je nastavljen ciklus susreta „Upoznaj sebe“, psihološko-duhovne pripreme za Uskrs. Predavanje o temi samosažaljenja održala je mag. psih. Bernardica Juretić Rožman. Nakon predavanja bilo je euharistijsko klanjanje, a susret je završio slavljenjem.

Pučke misije u Župi sv. Antuna Padovanskom održavaju se povodom proslave 100. godišnjice dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh i 90. godišnjice osnivanja Župe. Misionari se svaki dan susreću s vjernicima u slavlju mise te na prigodnim susretima. U petak 25. ožujka, misionari će se susresti s ovogodišnjim krizmanicima i njihovim roditeljima.