Budi dio naše mreže
Izbornik

Šesti dan Pučkih misija u Župi sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu

Zagreb (IKA)

Šestoga dana Pučkih misija u Župi sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu večernju misu predslavio je don Damir Stojić, SDB, koji se nakon slavlja susreo sa zdravstvenim osobljem i liječnicima koji djeluju na području župe.

Isus je ispunio Zakon

Don Damir homiliju je počeo osvrtom na Isusov Govor na gori. Stavio je naglasak na mjesto gdje je govor održan. Isus se uspinje na goru i govori s gore – Mojsije je išao na goru po ploče na kojima su bile Božje zapovijedi, a Isus ide na goru dopuniti Zakon i zapovijedi. Uspoređujući Isusa i Mojsija propovjednik je govorio o Isusu kao novom Mojsiju koji čini jednu veliku razliku: ne uspinje se sam već poziva mnoštvo.

Danas vjernici često ostaju u Starom Zavjetu pokušavajući poštivati zakon i definiraju svoje kršćanstvo po grijesima koje nisu učinili, ali trebaju se usmjeriti prema onome što su dobro učinili, a to se zove krepostan život. Zakon donosi ono što se mora i ono što se ne smije činiti, ali Isus traži više, On traži savršenstvo. Isus je došao dopuniti zakon koji nije bio savršen, ispuniti „slovo zakona“ duhom, poručio je don Damir.

Uz njega, misu je suslavio domaći župnik fra Roko Bedalov, a posluživao je đakon fra Franjo Čolakovac.

Crtice iz života župe od 1962. do 1972.

Nakon mise, gvardijan Samostana Svetoga Duha fra Tomislav Glavnik predstavio je crtice iz života samostana i župe. Istaknuo je da je u sklopu samostana i župe osnovana gimnazija za pripremanje svećenika, koja je djelovala 12 godina. Tih godina u samostanu je živjelo 120 članova u mnogo manjem prostoru – za usporedbu, danas su u samostanu 24 člana.

U tom razdoblju počeo se izdavati Veritas – Glasnik sv. Antuna, prvi vjerski časopis nakon Drugoga svjetskog rata.

Budite hrabri, budite proroci

Potom se misionar don Damir susreo s liječnicima i zdravstvenim osobljem kojima je namijenio prvi dio svoje kateheze. Svjedočeći o svom boravku u bolnici zbog koronavirusne bolesti istaknuo je da zdravstveni djelatnici imaju jako važnu ulogu, a to je biti blizu bolesnicima, jer ljudi su tijelo i duša te osim zdravstvene, tjelesne pomoći, trebaju i utjehu.

Zdravstvenim djelatnicima poručio je da su oni Kristove ruke i oči, udovi Crkve, svećenici i proroci. Bog im želi dati nadnaravni dar ozdravljenja, a posebno onima koji već imaju naravni dar u svojoj službi i želi ga nadopuniti nadnaravnim darom.

Don Damir ohrabrio je zdravstvene djelatnike da budu odvažni u naviještanju, da budu proroci i dignu svoj glas za život jer su oni najbolji svjedoci života.

Crkva je živo tijelo Kristovo

U drugom dijelu nagovora, salezijanski misionar govorio je Crkvi u kojoj se često može čuti prigovor vjernika koji kažu „Krist ‚da‘, Crkva ‚ne‘“. Crkva je instrument, sakrament spasenja ovdje na zemlji i ona nije slučajna tvorevina, već ju je Krist želio.

Isus okuplja ljude, poziva ih poimence i stvara sustav. Okuplja mnoštvo, sedamdesetdvojicu, pa dvanaestoricu koje proziva imenom, zatim među njima trojicu: Petra, Ivana i Jakova, a u ključnim trenutcima izdvaja Petra. To je institucija i hijerarhija. U svojem posljednjem govoru i molitvi Isus je rekao da budemo jedno „kao što smo Otac i ja“, rekao je don Damir.

Kada je Savao pao na tlo i kada mu se Isus obratio „Savle, Savle zašto me progoniš“, Isus nije pitao: „Zašto progoniš moje sljedbenike?“, nego: „Zašto me progoniš?“ čime se poistovjetio s Crkvom. Zato je jako važno moliti za Crkvu i svećenike, moliti za sinove i unuke da ih Isus pozove u svećenički stalež jer samo svećenik može dati Tijelo Kristovo i odriješiti od grijeha.

Na kraju nagovora don Damir je sve pozvao na molitvu za mir u svijetu te na posvetu Bezgrješnomu Srcu Marijinu koja će biti u petak na Blagovijest.

Pučke misije održavaju se u okviru proslave 100. obljetnice dolaska franjevaca konventualaca na Sveti Duh. Trajat će do nedjelje 27. ožujka.